Europees Parlement stemt over verbod op paar­den­markten


18 november 2016

Het Europees Parlement stemt binnenkort over een verbod op paardenmarkten, omdat paarden er niet goed behandeld worden. "Paardenmarkten zien er misschien uit als een gezellige braderie, ze zijn verschrikkelijk voor dieren," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp. Haar voorstel om paarden niet langer te stallen op een markt, maakt deel uit van een reeks EU-plannen om het welzijn van paardachtigen te verbeteren.

Foto: Eyes on Animals

"Het is schrijnend om te zien hoe paarden erbij staan. Ze hebben nauwelijks bewegingsruimte, staan vaak de hele dag zonder eten en drinken en worden omgeven door lawaai en een drukke menigte," zegt Hazekamp. "De behandeling van de paarden is ruw. Vooral het inladen van paardentrailers gebeurt vaak hardhandig. Ook maken dierenorganisaties geregeld melding van zieke paarden die desondanks op markten aanwezig zijn, met het bijbehorende besmettingsgevaar."

Hoewel in Nederland sinds 2011 een protocol voor dierenwelzijn op paardenmarkten geldt, blijkt dat dit nauwelijks tot verbeteringen heeft geleid. Ook in andere Europese landen, zoals Polen, is de situatie onhoudbaar. Dierenorganisaties rapporteren voedsel- en watergebrek, lange transporttijden en mishandeling van paarden.

"Dit soort toestanden zijn niet meer van deze tijd. Er moet een einde komen aan paardenmarkten," vindt Hazekamp. Totdat er een Europees verbod geldt, moet het dierenwelzijn beter gecontroleerd worden met behulp van verplicht cameratoezicht," vindt de Partij voor de Dieren.

Komende maand buigt de landbouwcommissie van het Europees Parlement zich over de voorstellen van de Partij voor de Dieren. Het voltallige Europees Parlement stemt begin 2017 over het maatregelenpakket om het welzijn van paardachtigen te verbeteren.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Parti Animaliste van start in Frankrijk

In Frankrijk is deze week de politieke partij 'Parti Animaliste' gelanceerd. De Franse zusterpartij van de Partij voor de Die...

Lees verder

30.000 m2 nieuwe EU-kantoren naast leegstaand ‘reserveparlement’ in Straatsburg

De Partij voor de Dieren wil opheldering over de bouw van dertigduizend vierkante meter aan nieuwe kantoren voor EU-instellin...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee