Vragen over de illegale wolvenjacht in Zweden en de onverminderde bescherming van soorten
Indiendatum: 22 jan. 2025
Vraag met voorrang met verzoek om schriftelijk antwoord P-000272/2025/rev.1 aan de Commissie
Artikel 144 van het Reglement
Anja Hazekamp (The Left), Sebastian Everding (The Left)
Op 2 januari is Zweden opnieuw begonnen met het illegaal bejagen van wolven. Zweden beoogt vijf wolvenroedels in hun geheel te doden. In totaal gaat het om dertig dieren die Zweden beoogt te doden.
Het aantal wolven in Zweden nam in 2022 en 2023 al af met 20 %. De Zweedse wolvenpopulatie staat op de rode lijst van de IUCN aangemerkt als bedreigd. Volgens berichtgeving wil de Zweedse regering de populatie nog eens halveren tot 170 wolven. In antwoord op schriftelijke vraag E-002313/2024 liet de Commissie weten dat de lidstaten verplicht blijven om binnen hun nationale grenzen een gunstige staat van instandhouding te behouden of te bereiken, overeenkomstig recente gerechtelijke uitspraken van het Hof van Justitie van de EU en de internationale biodiversiteitsverplichtingen die de EU en de lidstaten zijn aangegaan.
- Neemt de Commissie het illegale afschot van vijf wolvenroedels mee in de lopende inbreukprocedure tegen Zweden, en welke sancties kan de Commissie opleggen voor dit illegale afschot van wolven?
- Zal de Commissie vanuit haar rol als hoedster van de EU-Verdragen onverminderd toezien op de correcte en volledige naleving van de habitatrichtlijn en de EU-wetgeving door alle lidstaten?
Indiendatum:
22 jan. 2025
Antwoorddatum: 3 apr. 2025
Antwoord van mevrouw Roswall namens de Europese Commissie
- De Commissie is op de hoogte van de vergunde jacht op wolven die in januari en
februari 2025 in vier Zweedse provincies plaatsvond. In het kader van de inbreukprocedure
met betrekking tot de wolvenjacht in Zweden [1] volgt de Commissie de situatie in het licht van de juridische en feitelijke veranderingen, zodat zij een besluit kan nemen over haar volgende
stappen in deze zaak. - Als hoedster van de Verdragen zorgt de Commissie ervoor dat de wetgeving en de praktijk
in de lidstaten in overeenstemming zijn met het EU-recht. Die rol omvat onder meer haar
controle van de naleving van de habitatrichtlijn2
wat de verplichtingen van de lidstaten voor
soorten betreft
1. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/memo_15_5162 Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna (PB L 206 van 22.7.1992, blz. 7).
Interessant voor jou
Vragen over de wijziging van de habitatrichtlijn met als doel de beschermingsstatus van de wolf te verlagen
Lees verderVragen over dat de EFSA zich baseert op een niet-onafhankelijke deskundige op het gebied van genetisch gemodificeerde dieren
Lees verder