Vragen over de etikettering van dierlijke ingrediënten
Indiendatum: mei 2015
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord aan de Commissie
Artikel 130 van het Reglement
Anja Hazekamp (GUE/NGL)
In verschillende Europese landen is ophef ontstaan over het Franse bedrijf Bonduelle, dat gespecialiseerd is in blik- en diepvriesgroenten. Het is gebleken dat verschillende producten van Bonduelle dierlijke ingrediënten bevatten, zonder dat deze vermeld staan in de ingrediëntenlijst op de verpakking.
Zo worden sommige groenten op smaak gebracht met vleesextracten van kip, rund, varken en schaap [1]. Volgens de Europese Verordening 1169/2011, Bijlage VII, hoeven deze ingrediënten niet vermeld te worden, omdat het aroma's betreft die slechts in kleine hoeveelheid aanwezig zijn.
Voor consumenten die om ethische of religieuze redenen geen vlees of andere dierlijke producten consumeren, is deze wetgeving duidelijk ontoereikend. Het is voor hen niet mogelijk om te beoordelen of een product aan hun dieetwensen voldoet.
1. In hoeverre deelt de Commissie de mening van de Partij voor de Dieren, dat ingrediënten van dierlijke oorsprong te allen tijde in ingrediëntenlijsten vermeld zouden moeten worden?
2. Is de Commissie bereid om Verordening 1169/2011 aan te passen zodat ingrediënten van dierlijke oorsprong altijd op de verpakking vermeld staan?
[1] http://www.just-food.com/news/bonduelle-under-fire-for-meat-flavourings_id130062.aspx
NL
E-008529/2015
Antwoord van de heer Andriukaitis
namens de Commissie
(31.7.2015)
De aanwezigheid van aroma's[1] in levensmiddelen moet altijd op het etiket worden vermeld. Wat aroma's betreft, is in Verordening (EU) nr. 1169/2011[2] vastgesteld dat zij in de lijst van ingrediënten moeten worden opgenomen en met de term "aroma('s)" of een meer specifieke naam of omschrijving van het aroma moeten worden aangeduid indien de aromatiserende component welbepaalde aroma's bevat.
Aroma's zijn niet bedoeld om als zodanig te worden geconsumeerd en mogen niet als voedsel dat gewoonlijk op zichzelf wordt geconsumeerd of als een kenmerkend voedselingrediënt worden beschouwd. Daarom wordt de oorsprong van de aroma's (bv. van dierlijke oorsprong) niet als bepalend voor de karakterisering ervan beschouwd en hoeft deze niet op het etiket te worden vermeld.
Indien ter aanduiding van een aroma de term "natuurlijk" wordt gebruikt, zijn een aantal specifieke voorwaarden van toepassing. Als aan deze voorwaarden is voldaan, zou het dus mogelijk zijn om de term "natuurlijk varkensvleesaroma" te gebruiken[3].
Het etiket van voedingsmiddelen kan op basis van vrijwilligheid vermelden of een product geschikt is voor vegetariërs of veganisten, op voorwaarde dat deze informatie niet misleidend is voor de consument. Krachtens Verordening (EU) nr. 1169/2011 is de Commissie gemachtigd een uitvoeringshandeling vast te stellen om een wettelijk kader te creëren voor vrijwillige voedselinformatie over de geschiktheid van een levensmiddel voor vegetariërs of veganisten, teneinde te waarborgen dat deze niet misleidend zou zijn voor de consument.
De handhaving van de bepalingen inzake etikettering valt onder de bevoegdheid van de lidstaten. Met betrekking tot de aan de orde gestelde producten lijkt het erop dat de kwestie wordt opgelost door de etikettering en de aan de consument verstrekte informatie aan te passen.
Gezien bovenstaande overwegingen is de Commissie voorlopig niet van plan aanvullende voorschriften met betrekking tot de vermelding van aroma's voor te stellen.
[1] Artikel 3, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake aroma's en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad, Verordening (EG) nr. 2232/96, Verordening (EG) nr. 110/2008 en Richtlijn 2000/13/EG (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 34).
[2] Artikel 18, gelezen in samenhang met bijlage VII, deel D, van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 87/250/EEG van de Commissie, Richtlijn 90/496/EEG van de Raad, Richtlijn 1999/10/EG van de Commissie, Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, Richtlijnen 2002/67/EG en 2008/5/EG van de Commissie, en Verordening (EG) nr. 608/2004 van de Commissie (PB L 304 van 22.11.2011, blz. 18).
[3] Artikel 16 van Verordening (EG) nr. 1334/2008.
Interessant voor jou
Vervolgvragen over vraag E-003747/2015 betreffende pijn bij doding van vissen
Lees verderVragen aan de Raad over internationale georganiseerde misdaad in de illegale visserij
Lees verder