Vragen over illegale visserij op onder­maatse sardines en zwaardvis in Italië


Indiendatum: 15 mrt. 2024

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-000814/2024
aan de Commissie
Artikel 138 van het Reglement
Manuela Ripa (Verts/ALE), Marie Toussaint (Verts/ALE), Martin Buschmann (NI), Pär Holmgren (Verts/ALE), Caroline Roose (Verts/ALE), Anja Hazekamp (The Left), Francisco Guerreiro (Verts/ALE), Nikolaj Villumsen (The Left), Martin Häusling (Verts/ALE)

Langs de zuidkust van Italië worden ieder jaar in de periode januari tot mei illegaal tientallen tonnen jonge sardines (Sardina pilchardus) gevangen. De ondermaatse vis wordt illegaal verkocht op markten, vaak op klaarlichte dag. De organisatie Gruppo Adorno, die zich ten doel stelt stroperij te bestrijden, heeft in 2023 alleen al 16 keer bij de bevoegde autoriteiten aan de bel getrokken in verband met illegale visserij op jonge sardines en de eveneens illegale verkoop van ondermaatse zwaardvis (Xiphias gladius), waarbij zij foto’s aanleverde als bewijs voor deze praktijken. De autoriteiten hebben hierop niet gereageerd en hebben evenmin maatregelen genomen om hier iets tegen te doen, en ondertussen gaat de illegale visvangst gewoon door.

Er worden nauwelijks visserijcontroles met betrekking tot de visserij op sardines uitgevoerd, niet in de laatste plaats omdat controles bij eerdere gelegenheden hebben geleid tot gewelddadige reacties van illegale vissers. In feite beperkt het optreden van de Italiaanse wetshandhavingsinstanties tegen deze illegale praktijken zich vrijwel uitsluitend tot de fase van het vervoer van de vis, maar tegen die tijd is de vis al dood en is er reeds ernstige milieuschade aangericht.

Is de Commissie van plan actie te ondernemen tegen de Italiaanse regering en erop aan te dringen dat er systematisch wordt gecontroleerd, zowel op zee als op het land, om te waarborgen dat de nationale en Europese regelgeving ter bescherming van de mariene fauna en de biodiversiteit wordt nageleefd?

Indiendatum: 15 mrt. 2024
Antwoorddatum: 6 mei 2024

Antwoord van de heer Sinkevičius namens de Europese Commissie

Op grond van Verordening (EG) nr. 1224/2009[1] (de controleverordening) zijn de lidstaten verantwoordelijk voor de controle op de visserijactiviteiten in hun wateren en voor het nemen van passende vervolgmaatregelen bij inbreuken op de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) door natuurlijke of rechtspersonen, onder wie beroeps- en recreatievissers.

De EU voert een nultolerantiebeleid voor illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij). Dit blijkt zowel in de praktijk als uit de beleidsagenda van de Unie, maar ook uit de recente wijzigingen die bij Verordening (EU) 2023/2842[2] in de controleverordening zijn aangebracht. Bijzonder relevant zijn de wijzigingen in verband met door natuurlijke of rechtspersonen begane ernstige inbreuken bij het in de handel brengen van producten die afkomstig zijn van IOO-visserij.

De Commissie werd niet op de hoogte gebracht van de verslagen en het fotografisch bewijsmateriaal waarnaar de geachte Parlementsleden verwijzen en zou deze graag ontvangen. Als dit gerechtvaardigd blijkt, zal de Commissie contact opnemen met de Italiaanse autoriteiten om de kwestie op te helderen en besprekingen te voeren over de nodige maatregelen overeenkomstig titel XI van de controleverordening.

Daarnaast is de Commissie ervan overtuigd dat als de lidstaten de onlangs aangenomen herziening van de controleverordening volledig en tijdig uitvoeren, dit de controle en naleving van de GVB-regels zal versterken in de hele EU, ook in Italië.

[1] PB L 343 van 22.12.2009, blz. 1.

[2] PB L, 2023/2842, 20.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/...

Interessant voor jou

Vragen over het niet waarborgen van de strikte bescherming van de muurhagedis in Nederland (Maastricht)

Lees verder

Vragen over het vergassen van ganzen in de Nederlandse provincie Zeeland

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer