Questions on censure of article on Japanese whaling


Indiendatum: okt. 2016

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord aan de Commissie
Artikel 130 van het Reglement
Anja Hazekamp

Recently I received a request from the EU-Japan Newsletter to write an article on 'any EU-Japan-related business news, events or stories you want us to publish in this issue'. After sending in an article about the recently adopted Resolution B8-0853/2016, linking Japanese whaling to the current FTA-negotiations between EU and Japan, the following reply was received: "(..)it will not be possible for us to publish your article due to the fact that its content is outside of the scope of our newsletter and in addition, it has to be approved by the Japan-side Authorities as well."

As the EU-Japan Newsletter appears to be a joint publication of the EU and Japan, I have several questions:

1) How much EU-funding does the EU-Japan newsletter receive, from what budgetline?

2) Is it appropriate to spend public funds on a newsletter which is censored by the Japanese government?

3) Does the Commission control the content of this newsletter and did it ever prevent an article from being published?

NL

E-008128/2016

Antwoord van mevrouw Bie?kowska

namens de Commissie

(27.1.2017)

De nieuwsbrief EU-Japan wordt gepubliceerd door het Centrum voor industriële samenwerking EU-Japan, een orgaan dat op basis van Besluit 92/278/EEG van de Raad van 18 mei 1992 is opgericht en dat zowel door de Commissie als door het Japanse ministerie van Economische Zaken, Handel en Industrie wordt gefinancierd. Het door de EU gefinancierde deel valt onder het programma voor het concurrentievermogen van ondernemingen en kleine en middelgrote ondernemingen (Cosme). De EU stelt een budget ter beschikking voor de werking van het Centrum als geheel en niet voor specifieke activiteiten; daarom is zij niet op de hoogte van de kosten van de nieuwsbrief.

De voornaamste activiteiten van het Centrum omvatten:
- beleidsseminars en -analyse, rapportering vanuit een industrieel standpunt aan de Commissie en aan het Japanse ministerie van Economische Zaken, Handel en Industrie over kwesties van gemeenschappelijk belang (industrieel beleid, handel en investeringen, klimaatverandering, milieu, energie);
- bedrijfsondersteuning door middel van opleidingsprogramma's voor managers, een informatiehelpdesk voor Japanse en EU-bedrijven en verscheidene activiteiten ter ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's);
- bevordering van de samenwerking tussen Japan en de EU op het gebied van onderzoek en ontwikkeling: de Horizon 2020-helpdesk en het nationale contactpunt voor Horizon 2020 in Japan, industriële samenwerking op het gebied van ruimtevaart en wereldwijde satellietnavigatiesystemen.

De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de nieuwsbrief ligt bij het Centrum. Dat heeft als beleid om geen opiniestukken of standpuntnota's te publiceren.

Interessant voor jou

Vragen over gezondheidsrisico's van kunstgrasvelden

Lees verder

Vragen over een einde maken aan de Japanse walvisvangst door gebruik te maken van bilaterale en multilaterale kanalen

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer