Weg met schoolmelk!


6 november 2014

EU-subsidies voor schoolmelk moeten worden stopgezet. Daarvoor pleit Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren vandaag in de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Hazekamp wijst onder meer op recent onderzoek waaruit blijkt dat melk de kans op botbreuken en vroegtijdig overlijden vergroot.

"Melk is goede babyvoeding, maar na de zuigelingenfase kunnen de meeste mensen geen lactose meer verdragen. Het is onverantwoord om het drinken van melk op scholen te stimuleren met EU-subsidies," vindt Hazekamp.

De EU wil doorgaan met het uitdelen van schoolmelk en in 2015 tachtig miljoen euro daarvoor uittrekken. Dat is volgens Hazekamp niet alleen bezwaarlijk voor de volksgezondheid, maar ook voor dieren, natuur en klimaat. "Voor de huidige massale melkproductie en –consumptie moeten miljoenen kalfjes geboren worden, die vervolgens onmiddellijk bij hun moeder worden weggehaald. Steeds minder koeien krijgen weidegang en verblijven gedwongen in ligboxen in megastallen. De ammoniakuitstoot, veroorzaakt door deze megastallen, heeft catastrofale gevolgen voor de natuur en het klimaat. Het is verkeerd om kinderen met de paplepel in te gieten dat melk drinken een goede zaak is en ze daarmee - uiteindelijk - op te zadelen met klimaat- en gezondheidsproblemen. Melk is voor baby's," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Vegetarisch alternatief voor vislobby-feestje

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft bij een 'duurzame' visproeverij van de vislobby in het Europees Parlement...

Lees verder

Landbouwcommissie laat dieren links liggen

Een meerderheid van de Europarlementariërs in de landbouwcommissie heeft vandaag tegen het voorstel van de Partij voor d...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee