Land­bouw­com­missie laat dieren links liggen


6 november 2014

Een meerderheid van de Europarlementariërs in de landbouwcommissie heeft vandaag tegen het voorstel van de Partij voor de Dieren gestemd om bij de goedkeuring van nieuwe voedingsmiddelen rekening te houden met dierenwelzijn.

"Hiermee wordt heel duidelijk dat bij het Europese landbouwbeleid de nadruk ligt op productie en winst. Dieren worden slechts gezien als handelswaar, waardoor ze niet de bescherming krijgen waar ze volgens de Europese grondwet recht op hebben. Het welzijn van dieren zou te allen tijde belangrijker moeten zijn dan economische handelsbelangen," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.

Ook een verbod op voedingsmiddelen die afkomstig zijn van de nakomelingen van gekloonde dieren is voorlopig van de hand gewezen. De Partij voor de Dieren vindt het kloneren van dieren onaanvaardbaar. Hazekamp: "Klonen gaat gepaard met erg veel dierenleed. Veel dieren worden ziek geboren en meer dan negentig procent van de gekloonde dieren sterft bij kloonpogingen of komt mismaakt ter wereld. Dit soort dieronterende technieken mogen niet gebruikt worden, zeker niet voor de productie van voedsel." In Europa is de handel in gekloonde dieren en hun vlees, melk en eieren voorlopig verboden, maar voor de nakomelingen van deze dieren is niets geregeld.

Voedsel dat gemaakt is met behulp van nanotechnologie is ook nog steeds toegestaan. Een voorstel van de Partij voor de Dieren om nano-voedsel van een duidelijk etiket te voorzien, kreeg wel steun van de landbouwcommissie. "Nanodeeltjes zijn microscopisch kleine deeltjes die bijvoorbeeld worden gebruikt om voedsel langer vers te houden. Er wordt geheimzinnig gedaan over de totstandkoming van deze producten en er is weinig onderzoek verricht naar de gevolgen van nano-voedsel op de gezondheid of de milieuschade die door nanodeeltjes wordt veroorzaakt. Toch liggen er al producten met nanodeeltjes in de winkel. Het minste wat je dan kunt doen, is duidelijk op de verpakking vermelden dat een product nanodeeltjes bevat. Dan kunnen mensen in ieder geval zelf kiezen of ze dat product willen eten," zegt Hazekamp.

De Partij voor de Dieren zal begin 2015 het voorstel om nieuwe voedingsmiddelen te toetsen op dierenwelzijn opnieuw indienen. Dan spreekt het gehele Europees Parlement zich uit over de toelating van nieuwe voedingsmiddelen in Europa. "Het welzijn van dieren moet gerespecteerd worden, daar blijven wij ons sterk voor maken," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Weg met schoolmelk!

EU-subsidies voor schoolmelk moeten worden stopgezet. Daarvoor pleit Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor...

Lees verder

PvdD pleit voor visserij-vrije zones

Middellandse Zee-gebieden waar minder vissen zwemmen dan biologisch verantwoord moeten worden afgesloten voor visserij. Ook i...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee