Verbod hormoon­ver­sto­rende stoffen in zicht


8 juni 2016

Het Europees Parlement heeft vandaag de weg vrij gemaakt voor een nieuwe rechtszaak tegen de Europese Commissie, indien die niet binnen twee maanden actie onderneemt tegen hormoonverstorende stoffen. Het dagelijkse EU-bestuur had al in 2013 een begin moeten maken met het van de markt halen van hormoonverstorende stoffen, maar weigerde dit tot op heden vanwege economische overwegingen.

Hormoonverstorende stoffen komen onder meer voor in plastic verpakkingen, cosmetica en bespoten fruit en groente. De chemische stoffen kunnen aandoeningen als borstkanker, zaadbalkanker en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.

"Dit is een laatste kans voor de Europese Commissie om eindelijk op te komen voor de gezondheid van mensen en dieren; een kans die de Commissie eigenlijk niet meer had verdiend," vindt Europarlementariër Anja Hazekamp.

"De deadline om criteria vast te stellen waarmee hormoonverstorende stoffen van de markt kunnen worden gehaald, was op 13 december 2013. De Europese Commissie zet al meer dan twee jaar moedwillig onze gezondheid op het spel, omdat ze bang is dat het de industrie anders teveel kost. Het Europees Parlement heeft vandaag duidelijk gemaakt dat onze gezondheid - en niet het grote geld van multinationals - voorop hoort te staan," aldus Hazekamp. “Hormoonverstoorders moeten nu direct van de markt en halve maatregelen worden niet geaccepteerd."

Gerelateerd nieuws

Binnenkort uitspraak Europarlement over Japanse walvisjacht

Op initiatief van de Partij voor de Dieren neemt het Europees Parlement in juli een officieel standpunt in over de Japanse he...

Lees verder

Europarlement stemt over legale plundering Oostzee

Europarlementariër Anja Hazekamp roept haar collega’s in het Europees Parlement woensdagavond op om tegen het meerjarig EU-vi...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee