Binnenkort uitspraak Euro­par­lement over Japanse walvis­jacht


8 juni 2016

Op initiatief van de Partij voor de Dieren neemt het Europees Parlement in juli een officieel standpunt in over de Japanse hervatting van de walvisjacht. Het Europees Parlement stemde deze week in met een verzoek van Europarlementariër Anja Hazekamp, om zich uit te spreken over de Japanse walvisjacht. "Het Europees Parlement is in staat om de gruwelijke, illegale en onverantwoorde jacht op walvissen te stoppen," zegt Hazekamp.

Ondanks dat er al meer dan dertig jaar een internationaal verbod geldt op het bejagen van walvissen, heropende Japan afgelopen december de walvisjacht. De Japanse regering had de walvisjacht eerder voor één jaar opgeschort, nadat het Internationaal Gerechtshof deze in 2014 illegaal had verklaard.

De Japanners maakten echter nieuwe plannen en willen de komende twaalf jaar zo’n vierduizend walvissen vangen. "Japan brengt daarmee het voortbestaan van walvissoorten in gevaar en veroorzaakt gruwelijk dierenleed," zegt Hazekamp.

Volgens de Partij voor de Dieren heeft het Europees Parlement een sterke troef in handen om een einde te maken aan de Japanse walvisjacht. "Europa onderhandelt momenteel met Japan over een handelsverdrag. Het Europees Parlement moet dit handelsverdrag weigeren, zolang Japan haar illegale jachtactiviteiten voortzet. Alleen dan doen we het maximale om dit dierenleed stoppen en deze indrukwekkende dieren redden van een definitieve ondergang," aldus Europarlementariër Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

100 procent Europarlementariers heeft kankerverwekkend glyfosaat in lichaam

Alle Europarlementariërs die deelnamen aan een urinetest zijn positief bevonden op de kankerverwekkende stof glyfosaat in hun...

Lees verder

Verbod hormoonverstorende stoffen in zicht

Het Europees Parlement heeft vandaag de weg vrij gemaakt voor een nieuwe rechtszaak tegen de Europese Commissie, indien die n...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee