Tweede Kamer wil defi­nitief einde aan maan­de­lijks EU-verhuis­circus


Europees Parlement in juni weer naar Straatsburg na ruim een jaar afwe­zigheid

20 mei 2021

Den Haag, 20 mei - Mark Rutte moet zich op de aankomende Europese top sterk maken voor een definitief einde aan het maandelijkse verhuiscircus van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg. Een motie van de Partij voor de Dieren, die de premier vraagt om de dure en vervuilende verhuizing komende week aan te kaarten bij de andere 26 EU-leiders, werd donderdag aangenomen door de Tweede Kamer.

“Het Europees Parlement heeft vanwege de coronapandemie al sinds maart 2020 geen reguliere plenaire vergaderingen gehouden in Straatsburg. Toch is het al die tijd gewoon functioneel gebleven door werkzaamheden op afstand of in Brussel te verrichten. De coronapandemie maakt pijnlijk duidelijk dat het aanhouden van een extra vergaderlocatie in Straatsburg totaal overbodig is”, stelt PvdD-Kamerlid Christine Teunissen.

De maandelijkse verhuizing van 705 Europarlementariërs, duizenden personeelsleden, vertalers, externe lobbyisten en documenten, veroorzaakt jaarlijks bijna 20 duizend ton aan CO2-uitstoot. De kosten bedragen op jaarbasis meer dan 114 miljoen euro.

“Dat het maandelijkse verhuiscircus sinds ruim een jaar stilligt, voorkomt klimaatschade en bespaart veel tijd en belastinggeld. Toch kregen Europarlementariërs en personeelsleden van het Europees Parlement deze week een e-mail met de melding dat de verhuizing in juni wordt hervat, waarbij wordt opgeroepen om vooral met de auto te komen”, vertelt Anja Hazekamp, Europarlementariër namens de Partij voor de Dieren.

Overigens heeft een meerderheid van de leden van het Europees Parlement zelf al meermaals opgeroepen om alle vergaderingen op één plek te houden. Het Europees Parlement mag dit echter niet zomaar doen: in het Europese Verdrag is vastgelegd dat het Europees Parlement twaalf maal per jaar moet vergaderen in Straatsburg en dat de overige vergaderingen in Brussel plaatsvinden. Alleen de Europese regeringsleiders kunnen het Verdrag wijzigen en zo een einde maken aan de verplichte verhuizing.

Teunissen: “Daarom is het cruciaal dat Rutte het verhuiscircus durft aan te kaarten op de Europese top; anders komen we er nooit vanaf. Dit is een stukje van het ‘oude normaal’ waarnaar we zéker niet terug moeten.”

Gerelateerd nieuws

Hoor­zitting Europees Parlement na succesvol burger­ini­ti­atief ‘Stop de kooien’

De EU moet zo snel mogelijk een wettelijk verbod invoeren op het houden van dieren in kooien. Die oproep doet Europarlementar...

Lees verder

Landbouwcommissie wil dieren vanaf 2027 niet meer opsluiten in kooien

Het gebruik van kooien in de veehouderij moet in 2027 tot het verleden behoren in de Europese Unie. De landbouwcommissie van ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee