Land­bouw­com­missie wil dieren vanaf 2027 niet meer opsluiten in kooien


21 mei 2021

Het gebruik van kooien in de veehouderij moet in 2027 tot het verleden behoren in de Europese Unie. De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde vrijdag voor een motie, die de Europese Commissie oproept om dieren vanaf 2027 niet langer op te sluiten in kooien en houdsystemen aan te passen aan de behoeften van dieren.

De motie volgt op het recente succesvolle EU-burgerinitiatief ‘Stop de kooien’, dat door 1,4 miljoen mensen werd ondertekend. Jaarlijks worden in Europa nu nog ruim 342 miljoen dieren in kooien gehouden voedselproductie. In Nederland gaat het om zo'n 5,5 miljoen dieren. Kippen, kwartels, konijnen, varkens, eenden, ganzen en kalfjes behoren tot de diersoorten die in kooien gehouden worden "Deze dieren hebben geen bewegingsruimte en kunnen zich vaak niet eens omdraaien of uitstrekken door ruimtegebrek. Hun leven is één grote lijdensweg,” stelt Europarlementariër Anja Hazekamp.

De aangenomen motie bevat 13 voorstellen van de Partij voor de Dieren en bekritiseert de Europese Commissie, die eerdere succesvolle burgerinitiatieven onvoldoende opvolgde. Hazekamp heeft er vertrouwen in dat het dagelijkse EU-bestuur dit keer wel in actie komt. “Er ligt nu zowel een burgerinitiatief als een breed gedragen oproep van het Europees Parlement. Het is nu aan de Europese Commissie om het einde in te luiden van de middeleeuwse kooisystemen en dieren voor goed te uit hun kooi te bevrijden.”

Het voltallige Europees Parlement stemt in juni over de motie.

Gerelateerd nieuws

Tweede Kamer wil definitief einde aan maandelijks EU-verhuiscircus

Den Haag, 20 mei - Mark Rutte moet zich op de aankomende Europese top sterk maken voor een definitief einde aan het maandelij...

Lees verder

Europees Parlement: substantiële extra maatregelen om natuur te beschermen

De milieucommissie van het Europees Parlement wil dat de EU substantiële extra maatregelen neemt om de natuur en biodiversite...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee