Europees Parlement kritisch over plofkip


25 oktober 2018

Het Europees Parlement wil een beter leven voor kippen. Een voorstel van de Partij voor de Dieren om dierenleed van kippen in de vleesindustrie tegen te gaan kreeg donderdag vrijwel unanieme steun.

Het aangenomen voorstel roept op tot gebruik van kippen die gezonder en trager groeien. Ook de hoge bezettingsgraad in kippenstallen baart het parlement zorgen: kippen worden vaak met tienduizenden in een stal gehouden en hebben per kip vaak minder ruimte dan een A4-papiertje zou bieden. Dat moet anders.

“95% van alle kippen in Europa is een plofkip. Plofkippen worden al binnen 5 weken geslacht. In die tijd zijn ze vetgemest, door hun poten gezakt en hebben ze met tienduizenden soortgenoten in een stal gestaan zonder ooit daglicht te zien. Een meerderheid pleit nu voor natuurlijk licht, schone lucht en meer leefruimte. De Europese Commissie heeft een duidelijke opdracht gekregen om het welzijn van kippen in de vleesindustrie drastisch te verbeteren,” aldus Hazekamp.

Het Europees Parlement wil ook strengere eisen voor kip van buiten de Europese Unie komen. Onder meer Brazilië, Thailand en Oekraïne exporteren grote hoeveelheden kip naar de EU. “Dieren in de bio-industrie leven in deze landen vaak onder nog slechtere omstandigheden dan in de EU. Als we dierenleed echt tegen willen gaan, moeten we ook aan geïmporteerde kip veel hogere eisen stellen. Anders wordt het dierenleed slechts verplaatst,” aldus Hazekamp.

De volledige aangenomen resolutie is hier te lezen.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Verbied de sluiproute voor plofkippen

Gepubliceerd in Trouw op 25 oktober 2018 Een kip die in zeer korte tijd vet wordt gemest, zo omschrijft de 'Dikke Van Dale' ...

Lees verder

PvdD wil spoeddebat over schokkende beelden diertransporten

De Partij voor de Dieren wil met spoed een debat in het Europees Parlement naar aanleiding van de Duitse documentaire “Qualvo...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee