PvdD waar­schuwt voor gezond­heids­ri­sico’s bij verplaatsing bont­pro­ductie


Neder­landse bont­fokkers op grote schaal actief in Oost-Europa

8 december 2020

Het Nederlandse verbod op het fokken van nertsen is een wassen neus als het kabinet de import van bont vanuit Oost-Europa en andere plaatsen blijft toestaan. Zowel dierenleed als risico’s op mutaties van het coronavirus blijven bestaan als Nederland de bontindustrie in andere landen blijft faciliteren. Ook bestaat het gevaar dat Nederlandse nertsenfokkers hun riante stopvergoeding gebruiken om hun activiteiten in het buitenland uit te breiden. Daarvoor waarschuwt Europarlementariër Anja Hazekamp dinsdag tijdens een online expert-bijeenkomst van Humane Society International over de bontfokkerij in Europa.

Hazekamp wijst erop dat de Nederlandse bontindustrie al uitgebreide distributienetwerken heeft opgebouwd, waarbij de fok van nertsen is verplaatst naar onder meer Roemenië en de pelzen worden verkocht via dochterondernemingen in Nederland. “Nederland moet consequent zijn; bontfokkerijen zijn terecht verboden, dan moet je ook ‘nee’ zeggen tegen bont uit andere landen, zegt de Europarlementariër.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer nam in november een motie van de Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66 aan, om een Nederlands importverbod op bont en bontproducten in te stellen. "Het Nederlandse kabinet moet nu in actie komen en bont zo snel mogelijk gaan weren. EU-landen hebben het recht om producten als bont te weigeren, ter bescherming van de gezondheid van mens en dier of vanwege morele overwegingen," aldus Hazekamp.

Fabriek voor virale ziekten
Hazekamp doet verder een dringende oproep aan de Europese Commissie om bontfokkerijen in heel Europa te stoppen. "Het intensief houden van niet-gedomesticeerde dieren, waarbij duizenden dieren op onnatuurlijke wijze in kleine draadgazen kooien dicht bij elkaar worden gehouden onder chronisch stressvolle omstandigheden, is onverantwoord. De bontfokkerij breng het welzijn en de ziektegevoeligheid van dieren én mensen in gevaar en is in feite een fabriek voor virale ziekten. Ik kijk uit naar de dag dat Europa volledig bontvrij is en er een einde is gemaakt het lijden van alle dieren in deze industrie," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Europees Parlement steunt PvdD-bezwaren tegen chloortoluron en carbendazim

Onkruidverdelger chloortoluron en schimmelbestrijder carbendazim moeten van de markt. Dat wil een meerderheid van het Europee...

Lees verder

PvdD dwingt stemming af over levend koken van kreeften

Het Europees Parlement gaat donderdag stemmen over een verbod op het levend koken van krabben en kreeften. De Partij voor de ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee