Europees Parlement steunt opnieuw PvdD-bezwaren tegen land­bouwgif en GGO’s


12 maart 2021

Het Europees Parlement heeft donderdag opnieuw gestemd tegen Europese goedkeuringen voor gebruik van schadelijk landbouwgif en import van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo’s).

Een grote meerderheid van de Europarlementariers steunde een officieel bezwaar van de Partij voor de Dieren tegen de goedkeuring van schimmelbestrijder dimoxystrobin, een landbouwgif dat al bij zeer lage concentraties hormoonverstorende eigenschappen heeft.

Ook bezwaren tegen het importeren van een genetisch gemanipuleerde maissoort van Syngenta en een genetisch gemanipuleerde katoensoort kregen steun van het Europees Parlement. “De genetisch gemanipuleerde gewassen zijn beter bestand tegen landbouwgif en zorgen daardoor voor meer gifgebruik en meer vervuiling. Ook zijn ze schadelijk voor de biodiversiteit,” stelt initiatiefnemer Anja Hazekamp.

Het is de 25e keer in twee jaar tijd dat het Europees Parlement op initiatief van de Partij voor de Dieren bezwaar aantekent tegen gebruik van risicovolle gifsoorten en ggo’s. Ondanks de bezwaren, verbood de Europese Commissie tot nu toe geen enkele van de betreffende ggo’s en haalde het slechts incidenteel risicovol landbouwgif van de markt. Volgens Hazekamp een teken aan de wand: “Er is nog steeds sprake van grote democratisch tekortkomingen binnen de huidige structuren van de Europese Unie. De Europese Commissie houdt liever gif-multinationals de hand boven het hoofd en gekozen volksvertegenwoordigers hebben onvoldoende middelen om de Commissie terug te fluiten,” zegt Hazekamp.

Toch zal Hazekamp ook bij toekomstige besluiten die slecht uitpakken voor mens, dier, natuur en milieu bezwaar aantekenen “Wij blijven vechten tegen elk schadelijk landbouwgif en genetisch gemanipuleerde organismen. De grote meerderheid in het Europees Parlement die ons hierin steunt is bemoedigend. Eens wint het groeiend verzet.”

Gerelateerd nieuws

PvdD: voorkom bijvangst dolfijnen en illegaal lozen van ondermaatse vissen met cameratoezicht

De Partij voor de Dieren wil camera’s inzetten op vissersboten om de bijvangst van dolfijnen, zeevogels en andere kwetsbare d...

Lees verder

PvdD maakt bezwaar tegen loslaten Europese BSE-maatregelen

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag bezwaar aangekondigd tegen het loslaten van een deel van de Europese maatregelen die i...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee