Europees Parlement keert zich tegen 10-jarige glyfosaat-verlenging


24 oktober 2017

’s Werelds meest gebruikte onkruidverdelger, glyfosaat, moet binnen vijf jaar compleet verboden zijn. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag besloten in Straatsburg. Volgens IARC, de in kankeronderzoek gespecialiseerde tak van de Wereldgezondheidsorganisatie, is het gif kankerverwekkend voor dieren en waarschijnlijk ook voor mensen. Desondanks deed de Europese Commissie eerder deze maand een voorstel om het gif voor nog eens 10 jaar toe te staan in de Europese Unie.

"Eigenlijk is een uitfaseringsperiode van vijf jaar te lang voor een gif dat kanker veroorzaakt en milieu en drinkwater vervuilt. Daarom pleit de Partij voor de Dieren al jaren voor een verbod op glyfosaat. Maar met deze uitspraak komt een einde aan het massale gebruik van dit kankerverwekkende Monsanto-gif eindelijk in zicht. Voor het eerst is er sprake van uitfasering," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.

De 28 EU-lidstaten vergaderen deze week over de kwestie. Zij kunnen met een gekwalificeerde meerderheid besluiten of de huidige glyfosaat-autorisatie wel of niet met tien jaar verlengd wordt. Nemen de lidstaten geen eenduidig besluit, dan heeft de Europese Commissie het laatste woord.

Ondanks dat onafhankelijke wetenschappers, waterzuiveringsbedrijven en milieu-organisaties waarschuwen voor de gevaren van glyfosaat, is vanuit de gif-industrie grote druk gezet om de stof toe te blijven staan.

Eerder dit jaar lekten 114 e-mails uit, die later de naam ‘Monsanto papers‘ kregen. Uit deze Monsanto papers blijkt, dat de gif-industrie wetenschappers geld heeft geboden om kritische studies in diskrediet te brengen en om te verklaren dat glyfosaat veilig is. Veel onderzoeken naar de effecten van glyfosaat zijn hierdoor betaald en geschreven door de gif-industrie.

De Europese voedselwaakhond EFSA slikte deze industrie-‘studies’ als zoete koek en gaf hierdoor groen licht voor een verlenging van 10 jaar, die nu uiteindelijk toch van de baan lijkt.

Gerelateerd nieuws

PvdD uit grote kritiek tijdens EU-hoorzitting Monsanto Papers

De Partij voor de Dieren heeft woensdag grote kritiek geuit op de Europese Voedselautoriteit, EFSA, tijdens een speciale hoor...

Lees verder

PvdD: "Handhaaf verbod pulskorvisserij"

Het visserijcomité van het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over technische maatregelen ter bescherming van mariene e...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee