PvdD ten strijde tegen grootste walvis­jager


6 juli 2017

De Noorse walvisjacht is momenteel in volle gang. Maar liefst 999 walvissen wil het land dit jaar afschieten. Noorwegen is daarmee ’s werelds grootste walvisjager; het schiet per jaar meer walvissen af dan Japan en IJsland samen.

Dat terwijl jagen op deze bedreigde diersoorten wereldwijd al meer dan 30 jaar is verboden. De Partij voor de Dieren wil dat Noorwegen de walvisjacht zo snel mogelijk stopt en heeft het voor elkaar gekregen dat het Europees Parlement deze week vergadert over maatregelen tegen de Noorse walvisjacht.

Eén van die maatregelen is het sluiten van Europese havens voor de doorvoer van walvisvlees. Per jaar worden via Europese havens als Hamburg, Le Havre -en in het verleden Rotterdam- duizenden kilo’s aan walvisvlees vervoerd van Noorwegen naar Japan.

Hoewel de verkoop van walvisvlees in de Europese Unie is verboden, wordt de doorvoer via EU-havens wel oogluikend toegestaan. "Noorse schepen met illegaal walvisvlees aan boord worden op dit moment welkom geheten in EU-havens en verder op weg geholpen richting Japan. Europa werkt op die manier mee aan handel in walvisvlees en dat moet stoppen," vindt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Veel walvissoorten zijn met uitsterven bedreigd en daarom internationaal aangemerkt als beschermde dieren. Daarnaast is negentig procent van de gedoodde walvissen zwanger, wat de toch al wrede walvisvaart nog hartverscheurender maakt. Hazekamp hoopt dan ook op Europese actie tegen de Noorse walvisjacht. "Europa kan de Noorse walvisjacht niet rechtstreeks verbieden, omdat Noorwegen geen lid is van de Europese Unie. Maar we kunnen wel laten zien dat we de walvisjacht niet accepteren en het Noorwegen zo moeilijk mogelijk maken. Bedreigde diersoorten moet je beschermen en niet afschieten met harpoenen."

In september stemt het Europees Parlement over het voorstel van de Partij voor de Dieren en zal blijken of voortaan alleen nog levende walvissen welkom zijn aan de Europese kusthavens.

Gerelateerd nieuws

Nieuwbouwplan Europees Parlement moet van tafel

Een plan om een groot deel van het Europees Parlement in Brussel volledig te slopen en opnieuw op te bouwen moet direct van t...

Lees verder

PvdD vraagt in Brussel totaalverbod fipronil

De Europese Commissie moet het massaal in eieren aangetroffen gif fipronil geheel verbannen uit de landbouw in Europa. Europa...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee