PvdD tegen nieuwe roofbouw blauw­vin­tonijn


18 januari 2016

De Partij voor de Dieren pleit maandagavond in Straatsburg tegen een voorstel om méér te gaan vissen op de bedreigde blauwvintonijn. "In vijftig jaar tijd is de blauwvintonijn door massale overbevissing aan de rand van de afgrond gebracht. Het aantal blauwvintonijnen is met tachtig tot negentig procent afgenomen," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.

In 2006 zijn internationale maatregelen genomen om overbevissing te verminderen. "Dat lijkt iets te werken, maar de blauwvintonijn staat nog steeds vermeld op de rode lijst van bedreigde soorten, door toedoen van de mens," zegt Hazekamp. "Het is onverantwoord om de tonijnvisserij nu alweer toe te laten en opnieuw te beginnen met overbevissen, net nu de blauwvintonijn weer íets opkrabbelt. Zelfs als een vrijwel uitgeroeide vissoort in aantal verdubbelt, dan heb je nog steeds slechts twee keer bijna niets."

Verschillende natuurorganisaties, zoals de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) en het Wereld Natuur Fonds (WNF), waarschuwen dat de populatie blauwvintonijn binnen tien jaar nog eens met dertig procent daalt als de visserij nu weer geïntensiveerd wordt.

"De Partij voor de Dieren zal absoluut niet instemmen met nieuwe overbevissing van de blauwvintonijn. Want wie besluit méér te vissen op een bedreigde diersoort pleegt roofbouw op onze wateren en onze planeet en berooft daarmee toekomstige generaties van deze prachtige dieren," aldus Hazekamp.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee