PvdD tegen 1,8 miljard EU-steun aan Oekraine


25 maart 2015

De Partij voor de Dieren stemt vanavond in het Europees Parlement tegen het verlenen van 1,8 miljard euro EU-steun aan Oekraïne. "Europese miljardensteun aan Oekraïne is olie op het vuur voor het conflict in en om Oekraïne. Europa zou juist alles moeten doen om de situatie in Oekraïne te stabiliseren," aldus Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren.

Uit het voorstel van de Europese Commissie blijkt dat het achterliggende doel van de miljardensteun is om Oekraïne bij de EU te halen. De Partij voor de Dieren vindt de poging om Oekraïne EU-lid te maken onverstandig. "Het is de vraag of Oekraïne onze waarden wel in voldoende mate deelt. Uit recente uitspraken van de Oekraïense regering blijkt dat dierenwelzijn een absoluut non-issue is in Oekraïne. Ook de vraag of burgers wel op verdere EU-uitbreiding zitten te wachten, wordt niet gesteld in Brussel," zegt Hazekamp.

De Partij voor de Dieren heeft daarnaast kritiek op de doelen waarvoor de EU-steun bij goedkeuring van het Europees Parlement zal worden aangewend. Hazekamp: "Uit het Commissievoorstel blijkt dat de 1,8 miljard EU-geld onder meer bedoeld is voor hervorming van de Oekraïense bankensector. Het is niet te rechtvaardigen om met Europees belastinggeld Oekraïense banken te spekken."

"Waarden als vrede, vrijheid, democratie, respect voor mensen, dieren en milieu zouden de gedachte moeten zijn achter Europese samenwerking. Nu zijn uitbreiding en handelsbelangen tegen elke prijs de hoofddoelen," aldus de Partij voor de Dieren.

Voorafgaand aan de stemming heeft Anja Hazekamp schriftelijke vragen aan de Europese Commissie gesteld over de import van Oekraïense legbatterij-eieren naar Europa en de uitspraak van de Oekraïense Minister van Landbouw dat dierenwelzijn geen vraagstuk is voor Oekraïne.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee