PvdD: stop onder­han­de­lingen TTIP


2 april 2015

"Met vrijhandelsverdragen als TTIP zet Brussel de democratie binnen de EU nog verder onder druk." De Partij voor de Dieren waarschuwt donderdagavond in de Tweede Kamer voor uitholling van de democratie in Europa ten gevolge van verplichtingen die ontstaan door het afsluiten van vrijhandelsverdragen.

De waarschuwing komt tijdens het jaarlijkse ‘Staat van de Unie' debat, waarin Nederlandse Tweede Kamerleden én Europarlementariërs de stand van zaken in de EU bespreken met minister-president Rutte.

"De burger heeft steeds minder te vertellen," zegt Tweede Kamerlid Esther Ouwehand over de huidige staat van de Europese Unie. "Waar we vroeger zelf konden bepalen op welke manier we belangrijke waarden zoals mensenrechten, milieubescherming en dierenwelzijn vorm gaven in onze wetgeving, hebben we dat nu compleet uit handen gegeven aan Brussel. En met TTIP wordt het mantra ‘dat mag niet van Brussel’ straks ‘dat mag niet van Washington’," aldus Ouwehand.

Europarlementariër Anja Hazekamp noemt het streven van het kabinet om de EU democratischer te maken ‘ongeloofwaardig’. "Europese en Amerikaanse diplomaten kunnen nieuwe wetgevingsvoorstellen onder TTIP al afschieten nog voordat ze zijn voorgelegd aan Europese lidstaten en parlementen. Na het uit handen geven van bevoegdheden aan Brussel, zorgt TTIP in feite voor een forse machtsoverdracht aan de Verenigde Staten," zegt Hazekamp.

Volgens de Partij voor de Dieren verliest Europa daarmee de grip op klimaatbeleid, kloonvlees, genetisch gemanipuleerde planten en dieren, landbouwgif en alles wat omstreden is, maar waar in de VS geld mee wordt verdiend. De partij pleit voor stopzetting van de TTIP-onderhandelingen.

Gerelateerd nieuws

PvdD tegen 1,8 miljard EU-steun aan Oekraine

De Partij voor de Dieren stemt vanavond in het Europees Parlement tegen het verlenen van 1,8 miljard euro EU-steun aan Oekra&...

Lees verder

Europa moet trekvogels beschermen

De Partij voor de Dieren heeft de Europese Commissie opgeroepen om op te komen voor trekvogels die vanuit Afrika onderweg zij...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee