PvdD: stop afknippen van biggen­staarten in Europa


2 december 2014

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden om de Europese Commissie en de Europese lidstaten te verplichten een totaalverbod op het afknippen van biggenstaarten in praktijk te brengen. Europarlementariër Anja Hazekamp drong vandaag in de verzoekschriftencommissie van het Europees Parlement aan op het ondernemen van actie.

Het afknippen van biggenstaarten is zeer wreed en gebeurt al enkele dagen na de geboorte om het zogenaamde 'staartbijten' te voorkomen. In Europa geldt al twintig jaar een verbod op het routinematig afknippen van biggenstaarten, maar een grote meerderheid van de lidstaten weigert pertinent deze regelgeving na te leven. De Partij voor de Dieren wil dat de Europese Commissie de lidstaten dwingt om een einde te maken aan deze wrede praktijken.

"Varkens in Europa leven in overvolle stallen met stress, verveling en staartbijten tot gevolg. Dat moet veranderen, zodat varkens kunnen wroeten en door de modder kunnen rollen. Dan is van staartbijten ook geen sprake meer. Varkens hebben nu lang genoeg gewacht op verandering," zegt Anja Hazekamp.

De Tweede Kamer heeft onlangs een voorstel van de Partij voor de Dieren gesteund om een einddatum in te stellen waarmee definitief een einde gemaakt wordt aan het afknippen van biggenstaarten in Nederland. "Het is belangrijk dat we in Europa ook druk op de ketel blijven zetten. De Europese Commissie kan varkens niet langer in de kou laten staan en moet nu in actie komen," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Europese vragen over zoutwinning Waddenzee

De zoutwinning onder de Waddenzee waarvoor Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) onlangs een vergunning afgaf, is moge...

Lees verder

Foie gras ongewenst op Brussels kerstmenu

Diverse Europarlementariƫrs hebben vandaag een oproep gedaan aan parlementsvoorzitter Martin Schulz om foie gras van het kers...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee