PvdD steunt CETA-verzet in Euro­par­lement


26 oktober 2016

De Partij voor de Dieren heeft vandaag in het Europees Parlement symbolisch steun betuigd aan het Waalse verzet tegen handelsverdrag CETA. Aan het begin van de zitting maakte Europarlementariër Anja Hazekamp samen met tientallen progressieve parlementsleden haar ongenoegen kenbaar over het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. België is de enige EU-lidstaat die nog geen goedkeuring heeft gegeven voor de ondertekening van CETA, omdat Wallonië zich hiertegen verzet.

​​Foto: GUE/NGL

"Met deze symbolische actie willen we duidelijk maken dat de Walen niet alleen staan in hun verzet tegen het milieuvervuilende, dieronvriendelijke en asociale handelsverdrag CETA", aldus Hazekamp. "Bovendien is deze actie een signaal aan Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz, omdat hij zonder dat dit besproken is namens het hele parlement probeert om Wallonië onder druk te zetten en CETA erdoorheen te drukken."

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen CETA, maar ook over andere handelsverdragen als TTIP en TiSA, omdat deze verdragen meer macht geven aan multinationals en een ernstige bedreiging vormen voor de democratie, dierenwelzijn, natuur, milieu en boeren. Met name op het gebied van landbouw en voedsel zullen deze verdragen verstrekkende gevolgen hebben. Door de ondertekening van CETA zal het onmogelijk worden om nog voorwaarden te stellen aan producten die vanuit Canada de EU binnen komen. Het is bovendien een achterdeur naar de Europese markt voor grote Amerikaanse bedrijven die een dochteronderneming in Canada hebben.

De Partij voor de Dieren zou het liefst referenda organiseren over handelsverdragen met zulke verstrekkende gevolgen, maar vindt dat in ieder geval de nationale parlementen het recht moeten houden om hun handtekening hier niet onder te zetten.

Gerelateerd nieuws

Japanse EU-ambassadeur direct aangesproken op walvisjacht

De Partij voor de Dieren heeft vandaag de nieuwe Japanse EU-ambassadeur Kazua Kodama direct aangesproken op de aanhoudende Ja...

Lees verder

Parti Animaliste van start in Frankrijk

In Frankrijk is deze week de politieke partij 'Parti Animaliste' gelanceerd. De Franse zusterpartij van de Partij voor de Die...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee