Parti Anima­liste van start in Frankrijk


17 november 2016

In Frankrijk is deze week de politieke partij 'Parti Animaliste' gelanceerd. De Franse zusterpartij van de Partij voor de Dieren is de tiende politieke partij in Europa die de positie van dieren centraal stelt.

De Parti Animaliste wil dierenrechten in de Franse grondwet verankeren en onder meer een einde maken aan hanengevechten en plezierjacht. Onder de oprichters bevinden zich advocaten, politici en dierenactivisten. Wereldwijd zijn sinds 2002 - het jaar dat de Nederlandse Partij voor de Dieren werd opgericht - achttien partijen voor dieren ontstaan.

De lancering van Parti Animaliste werd maandag in Parijs bijgewoond door Europarlementariër Anja Hazekamp en Eerste Kamerlid Christine Teunissen van de Nederlandse Partij voor de Dieren.

Christine Teunissen: "Het is fantastisch te zien hoe onze wereldwijde sociale beweging gestaag groeit. Deze maand viert de Nederlandse Partij voor de Dieren dat zij alweer tien jaar vertegenwoordigd is in de Tweede Kamer; als eerste partij in een parlement ter wereld die niet exclusief mensenbelangen centraal stelt. Inmiddels hebben partijen voor dieren in Portugal en Australië ook parlementszetels bemachtigd. De tijd is nu rijp voor een partij voor de dieren in Frankrijk. Jaarlijks worden in La Douce France één miljard dieren na een kort en ellendig leven in de vee-industrie geslacht. Deze nieuwe partij is heel hard nodig om hier een einde aan te maken."

Europarlementariër Anja Hazekamp is blij en trots dat er nu ook in Frankrijk een partij is die opkomt voor de meest kwetsbaren op deze planeet. Volgens Hazekamp is aandacht voor dieren in de Franse politiek hard nodig. "Zaken als foie gras productie, waarbij dieren meerdere malen per dag via een trechter worden gedwangvoederd, kunnen vanaf nu consequent aangepakt worden. Dat was kort geleden nog ondenkbaar. Toen ik aantrad als Europarlementariër kreeg ik in Frankrijk foie gras als welkomstgeschenk van de burgemeester van Straatsburg. Hij was zeer verbaasd toen ik zei dat foie gras geen geschenk maar dierenleed in een potje is. Die boodschap zullen de gevestigde politici in Frankrijk voortaan vaker horen."

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee