Japanse EU-ambas­sadeur direct aange­sproken op walvis­jacht


26 oktober 2016

De Partij voor de Dieren heeft vandaag de nieuwe Japanse EU-ambassadeur Kazua Kodama direct aangesproken op de aanhoudende Japanse walvisjacht. Het was Kodama's eerste bijeenkomst met het Europees Parlement. "Deze week vieren we de 30e verjaardag van het internationale verbod op de walvisjacht. In juli heeft een grote meerderheid van het Europees Parlement Japan opgeroepen om te stoppen met het jagen op walvissen. Gaat Japan toch door, ondanks deze oproep van het parlement?", aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.

De Partij voor de Dieren vroeg de ambassadeur daarnaast om opheldering over de Japanse blokkade van een walvisreservaat in de Zuid-Atlantische Oceaan, verwijzende naar een bijeenkomst van het Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) waarin afgelopen dinsdag 64 landen bijeen kwamen. Tijdens de bijeenkomst werd voorgesteld om een nieuw reservaat in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan te realiseren. Dit reservaat zou dolfijnen en walvissen niet alleen veiligheid moeten bieden tegen de jacht, maar ook tegen allerlei andere gevaren. Hoewel alle landen in de regio deze plannen voor een walvisreservaat steunden, is het initiatief dankzij druk van Japan door de walvis varende landen geblokkeerd.

"Het is onbegrijpelijk dat Japan opnieuw tegen beschermingsmaatregelen voor walvissen heeft gestemd. Het is in ieders belang om walvissen te behoeden voor uitsterving," aldus Hazekamp tegenover ambassadeur Kodama.

De Japanse ambassadeur gaf te kennen dat zijn land tegen de beschermingszone heeft gestemd omdat dit de Japanse walvisvaart in de weg zou zitten. Daarnaast gaf Kodama aan niet van plan te zijn om de Japanse walvisjacht te staken. Hij verwees daarbij naar een briefwisseling die eerder dit jaar tussen de Partij voor de Dieren en zijn voorganger plaatsvond, waarin Hazekamp de ambassadeur wees op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de in het verleden door Japan gevoerde walvisjacht in dit gebied onrechtmatig was. Net als zijn voorganger heeft Kodama aangegeven dat hij deze uitspraak anders interpreteert en dus ruimte ziet om de walvisjacht voort te zetten.

Gerelateerd nieuws

"EU verzwijgt gevolgen vleesconsumptie"

Het is kwalijk dat Brussel in alle talen zwijgt over de gevolgen van vleesproductie en –consumptie, aldus Europarlementariër ...

Lees verder

PvdD steunt CETA-verzet in Europarlement

De Partij voor de Dieren heeft vandaag in het Europees Parlement symbolisch steun betuigd aan het Waalse verzet tegen handels...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee