PvdD steunt burger­ini­ti­atief tegen dier­proeven


11 mei 2015

Ruim 1,2 miljoen mensen ondertekenden het Europese burgerinitiatief tegen dierproeven. Maandag werd in het Europees Parlement gedebatteerd over deze massale oproep om een einde te maken aan dierproeven.

Organisatoren van het initiatief, leden van het Europees Parlement, de Europese Commissie en experts kwamen aan het woord tijdens een hoorzitting in Brussel. PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp sprak tijdens de hoorzitting haar volledige steun uit voor het Europese burgerinitiatief tegen dierproeven.

"Meer dan 12 miljoen dieren worden in Europa gebruikt voor experimenten. EU-wetgeving uit 2010 die het aantal dieren moet verminderen werkt niet. Er worden alleen maar meer dieren gebruikt, een grote schande," aldus Hazekamp, tijdens de hoorzitting demonstratief met een (nep)muis op haar schouder. De Europarlementariër pleit ervoor om het gebruik van proefdieren versneld uit te faseren en alternatieve testmethodes in te zetten. "Alternatieve methoden om medicijnen te testen zijn vaak veel effectiever en dus veiliger."

Daarnaast moet er volgens Hazekamp fatsoenlijke opvang zijn voor proefdieren die hun leven in een laboratorium hebben doorgebracht en niet langer gebruikt worden. "Het gaat hier niet om wegwerpartikelen," aldus de Partij voor de Dieren.

De Europese Commissie, die bevoegd is om EU-wetgeving aan te passen, gaf tijdens de hoorzitting teleurstellend aan de bestaande wetgeving pas op zijn vroegst in 2018 te willen evalueren. De Partij voor de Dieren laat het daar niet bij zitten. "1,2 miljoen handtekeningen kunnen niet zomaar genegeerd worden," aldus Anja Hazekamp.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee