PvdD stemt tegen benoeming van Wopke Hoekstra als Euro­com­mis­saris voor klimaat


3 oktober 2023

De Partij voor de Dieren stemt in het Europees Parlement tegen de benoeming van Wopke Hoekstra als Eurocommissaris voor Klimaat. Dat heeft PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp bekend gemaakt naar aanleiding van de hoorzitting met Hoekstra die maandagavond plaatsvond in het Europees Parlement in Straatsburg. De Partij voor de Dieren hekelde tijdens de hoorzitting de rol die Hoekstra speelde in Kabinet Rutte IV tijdens de Nederlandse stikstofcrisis. "U blokkeerde als minister eigenhandig het inkrimpen van de Nederlandse veestapel. Ten koste van de natuur. Ten koste van het klimaat," hield Hazekamp de kandidaat-Eurocommissaris voor, refererend naar een interview in AD waarin Hoekstra kabinetsafspraken voor de vermindering van stikstofuitstoot in 2030 'niet heilig' verklaarde.

Hazekamp wees in de hoorzitting met Hoekstra op het feit dat in Europa jaarlijks meer dan 8,4 miljard dieren geslacht worden voor voedselproductie. "Dat veroorzaakt niet alleen enorm veel dierenleed en natuurschade, maar ook gigantisch veel uitstoot van broeikasgassen en ontbossing. Erkent u dat we de productie en consumptie van vlees en zuivel moeten beperken om de klimaatdoelen in zicht te krijgen?" vroeg Hazekamp de beoogd Klimaatcommissaris.

Een toezegging van Hoekstra over gericht beleid om de vee-industrie in te krimpen bleef echter uit.

Ook herinnerde de Partij voor de Dieren aan de Europese Natuurherstelwet die Hoekstra, het CDA én het kabinet waarin hij vice-premier was, onlangs nog van tafel probeerden te vegen. "U was nationaal tégen de natuur, maar noemt de natuur nu opeens 'onze beste bondgenoot'. Staat u nou pal voor de natuurherstelwet, ja of nee?" bevroeg Hazekamp de kandidaat-Commissaris. Hoekstra relativeerde daarop zijn invloed binnen het CDA en gaf aan de natuur belangrijk te vinden.

Toch blijft een geloofwaardigheidsprobleem bestaan, vindt Hazekamp. "Hoe geloofwaardig is het om eerst voor Shell en voor McKinsey te werken, je aan te sluiten bij een partij die het niet nauw neemt met klimaat- en natuurbescherming en vervolgens 180 graden te draaien en zich als voorvechter van de Europese Green Deal te presenteren? Hoe kun je als minister miljardensteun verlenen aan KLM en vervolgens beweren voorstander te zijn van een vliegtax?"

De Partij voor de Dieren zal tegen de benoeming van Hoekstra stemmen en pleit voor een Klimaatcommissaris met een donkergroen hart die in het verleden heeft bewezen op te komen voor dieren, natuur, milieu en klimaat.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren tekent bezwaar aan tegen nieuwe glyfosaatvergunning

De Partij voor de Dieren heeft donderdag officieel bezwaar aangetekend in het Europees Parlement tegen een voorstel van de Eu...

Lees verder

Europese Commissie schuift op dierendag groot deel aangekondigde dierenwelzijnswetgeving op de lange baan

De Europese Commissie maakt aanstalten om grote delen van de Green Deal te schrappen, dan wel op de lange baan te schuiven. V...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee