Europese Commissie schuift op dierendag groot deel aange­kon­digde dieren­wel­zijns­wet­geving op de lange baan


PvdD stemt tegen beide opvolgers van Timmermans

4 oktober 2023

De Europese Commissie maakt aanstalten om grote delen van de Green Deal te schrappen, dan wel op de lange baan te schuiven. Vooral de dieren moeten het ontgelden. Eerder aangekondigde wetgeving, zoals een verbod op het opsluiten van landbouwdieren in kooien, strengere regels voor slachthuizen en betere omstandigheden voor dieren in de veehouderij zijn verdwenen uit het werkprogramma van de Europese Commissie. Van de beloofde verbeteringsvoorstellen voor dieren, blijft enkel de herziening van de diertransportregels overeind. Dat blijkt uit antwoorden van Maroš Šefčovič, de kandidaat-opvolger van Frans Timmermans als chef van de Europese Green Deal.


“De 8,4 miljard dieren in de Europese veehouderij zijn het slachtoffer van politieke uitruil. Beloofde plannen waar we samen met miljoenen burgers hard voor hebben geknokt zijn zonder blikken of blozen van de agenda verdwenen. Dat is uitermate teleurstellend en schaadt ons vertrouwen in de Europese Commissie als geheel. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft duidelijk de hand gehad in het schrappen van een groot deel van de dierenwelzijnsplannen. Zij lijkt vooral bezig te zijn met profilering voor de Europese verkiezingen in 2024, in plaats van de grote problemen vandaag de dag op te lossen. De Partij voor de Dieren en onze politieke groep in het Europees Parlement zullen met zekerheid tegen de benoeming van Šefčovič en Hoekstra stemmen en we beraden ons op verdere stappen,” stelt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Behalve dierenwelzijnsplannen, lijken ook andere Green Deal voorstellen op de lange baan geschoven. Daaronder de herziening van de Europese chemicaliënwetgeving en voorstellen voor een duurzame voedselwet. Voor deze voorstellen zijn de eerdere publicatiedata verdwenen. Ook de herziening van EU-regels tegen voedselverspilling, waaronder aanpassing van THT-vermelding lijkt van de baan.

“Von der Leyen is nog niet van ons af. We blijven eisen dat de beloofde wetsvoorstellen op tafel komen," zegt Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

PvdD stemt tegen benoeming van Wopke Hoekstra als Eurocommissaris voor klimaat

De Partij voor de Dieren stemt in het Europees Parlement tegen de benoeming van Wopke Hoekstra als Eurocommissaris voor Klima...

Lees verder

PvdD hekelt afwezigheid Eurocommissarissen bij hoorzitting burgerinitiatief voor Bontvrij Europa

Meer dan 1,5 miljoen mensen ondertekenden het burgerinitiatief voor een Europees verbod op de productie en import van bont. T...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee