PvdD: schrap land­bouw­sub­sidies voor het fokken van vechtstieren


20 oktober 2020

Brussel moet stoppen met de EU-subsidies voor het fokken van vechtstieren. Dat stelt de Partij voor de Dieren in een bindend voorstel voor het Europese landbouwbeleid 2021-2027. Stierengevechten zijn de ultieme wreedheid en het subsidiëren ervan is in strijd met het Europees Verdrag inzake de bescherming van landbouwhuisdieren, aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.

Naar schatting ontvangen fokkers van vechtstieren elk jaar zo'n 130 miljoen euro aan EU-subsidies. Daarbovenop worden stierengevechten nog eens gesteund met 571 miljoen euro nationale subsidies. "Terwijl het bezoek van stierengevechten in 2019 met tweederde daalde en ook in Spanje het verzet tegen stierenvechten toeneemt, steeg het aantal fokkers dat zich bezighoudt met vechtstieren. Het is niet te verteren dat deze wrede praktijken overeind worden gehouden met Europees belastinggeld," stelt Hazekamp.

Het Europees Parlement sprak zich in 2015 en 2018 al uit tegen het verstrekken van subsidies voor stierengevechten. De Europese Commissie weigerde de stierenvechtsubsidies destijds echter stop te zetten, omdat daarvoor eerst een wijziging in het EU-landbouwbeleid nodig zou zijn. De benodigde wijziging staat in twee voorstellen van de Partij voor de Dieren, waarover deze week wordt gestemd.

Gerelateerd nieuws

PvdD verwerpt nieuwe miljardensubsidies voor EU-landbouw

De Partij voor de Dieren doet samen met Europarlementariërs van de Groene, de Sociaal-democratische en de Linkse fracties in ...

Lees verder

Schnitzelgate: 'verbod veggieburgers moet van tafel'

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, blijven 'veggieburgers' en 'vegaschnitzels' gewoon op het menu staan. Europarlemen...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee