PvdD pleit voor visserij-vrije zones


11 november 2014

Middellandse Zee-gebieden waar minder vissen zwemmen dan biologisch verantwoord moeten worden afgesloten voor visserij. Ook in wateren waar onbedoeld bedreigde diersoorten in visnetten worden gevangen, moet tijdelijk niet worden gevist. Daarvoor pleit Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). "De Middellandse Zee is een van de meest bedreigde zeeën van de wereld, onder meer door overbevissing."

Brussel werkt aan nieuwe regels om vissen, zoogdieren en ander leven in de Middellandse zee te beschermen. Zo moeten vissers in een logboek aangeven of ze onbedoeld walvissen, haaien, zeeschildpadden, monniksrobben of zeevogels hebben gevangen. Dieren die per ongeluk worden gevangen, moeten bovendien ongedeerd worden vrijgelaten maar sterven vaak als ze in een visnet verstrikt raken. "In gebieden waar veel bijvangst is, moet een visserij-verbod worden ingesteld, zeker als bedreigde diersoorten worden gevangen," zegt Hazekamp. Ook overbeviste gebieden zouden volgens de Europarlementariër visserij-vrij moeten worden. "Alleen op die manier hebben visbestanden en ecosystemen een kans om te herstellen."


Koraalriffen
Hazekamp pleit verder voor een verbod op beschadiging en verkoop van rood koraal, ook wel 'bloedkoraal' genoemd. De koraalsoort vormt een belangrijke leefomgeving voor diverse dieren en planten in de Middellandse zee, maar staat onder druk. Rood koraal, dat maar een paar millimeter per jaar groeit, wordt massaal uit het water gehaald om er sieraden van te maken. Ook heeft het zwaar te lijden onder visserij met zogenaamde trawlernetten. "De unieke onderwaterwereld bij koraalriffen verdient respect en bescherming. We moeten daarom de plundering en beschadiging van koraalriffen een halt toeroepen," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Landbouwcommissie laat dieren links liggen

Een meerderheid van de Europarlementariërs in de landbouwcommissie heeft vandaag tegen het voorstel van de Partij voor d...

Lees verder

PvdD: tijdelijke stop pluimveetransport in Europa

“Transport van pluimvee, eieren en andere pluimveeproducten moet in heel Europa worden stilgelegd ter bestrijding van d...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee