PvdD-plan voor regi­stratie huis­dieren op komst


25 februari 2016

Eén Europees systeem waarin honden, katten en andere huisdieren in Europa verplicht geregistreerd moeten worden lijkt op komst. Het Europees Parlement steunde vandaag een voorstel van de Partij voor de Dieren om bestaande databanken uit verschillende EU-landen beter op elkaar te laten aansluiten. Dit moet de aanpak van illegale handel in puppy's en andere huisdieren vergemakkelijken.

"Uit diverse onderzoeken blijkt dat de illegale handel in huisdieren in Europa drastisch is toegenomen. Dat leidt tot grote welzijnsproblemen. Dieren worden te snel weggehaald bij hun moeder, niet gevaccineerd en onder slechte omstandigheden vervoerd. Ze vertonen daardoor gedragsproblemen, worden ziek en sterven vaak op jonge leeftijd. Dat is niet alleen slecht voor het dier, maar kan ook een gevaar zijn voor de gezondheid van het baasje," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.

Traceerbaarheid
Veel EU-landen registreren momenteel al informatie over dieren. Maar het is nog moeilijk om in het ene land informatie op te vragen van een dier dat in een ander land geregistreerd is. "Dieren die de grens passeren zijn hierdoor vaak niet goed traceerbaar," zegt Hazekamp. "Informatie over bijvoorbeeld de herkomst, leeftijd en inentingen die een huisdier heeft gehad moet altijd voorhanden zijn. Ook bij huisdieren die afkomstig zijn uit een ander land. Dat maakt het moeilijker voor criminelen om documenten te vervalsen en kan helpen in de bestrijding van illegale huisdierenhandel," stelt Hazekamp.

De Europese Commissie heeft aangegeven positief te staan tegenover een Europees registratiesysteem. Zij heeft de bevoegdheid om het plan daadwerkelijk in te voeren.

Gerelateerd nieuws

"Boycot bloedboerderijen Zuid-Amerika"

Europa moet stoppen met het importeren van vruchtbaarheidshormoon Pregnant Mare Serum Gonadotropin (PMSG) en het gebruik verb...

Lees verder

Geen cent meer naar varkensindustrie

Er moet geen cent belastinggeld meer naar de varkensindustrie. Dat stelt Europarlementariër Anja Hazekamp donderdag in het Eu...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee