"Boycot bloed­boer­de­rijen Zuid-Amerika"


24 februari 2016

Europa moet stoppen met het importeren van vruchtbaarheidshormoon Pregnant Mare Serum Gonadotropin (PMSG) en het gebruik verbieden. "Paarden worden voor dit hormoon levend van hun bloed beroofd in Zuid Amerikaanse bloedboerderijen. Dat maakt gebruik van dit hormoon strijdig met Europese wetgeving," stelt de Partij voor de Dieren. Europarlementariër Anja Hazekamp heeft de kwestie aangekaart bij de Europese Commissie.

Bron: Animals' Angels

PMSG, een hormoon uit bloed van drachtige paarden, wordt gebruikt in de Nederlandse en Duitse vee-industrie om dieren vruchtbaarder te maken. Om het hormoon te verkrijgen, tappen zogenaamde 'bloedboerderijen' in Argentinië en Uruguay systematisch grote hoeveelheden bloed af bij drachtige paarden. Dierenorganisatie Eyes on Animals constateerde daarbij onlangs grote misstanden. Zo worden ongeboren veulens van de bloedpaarden voortijdig geaborteerd of doodgeknepen. De moederpaarden zelf vermageren sterk en verzwakken door overmatige bloedafname.

Omdat bloedboerderijen in Europa niet zijn toegestaan, wordt PMSG geïmporteerd; onder meer door twee Nederlandse bedrijven. "Maar ook het gebruik op zich is strijdig met Europese wetgeving," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp. "Fokmethoden die de betrokken dieren pijn of letsel kunnen toebrengen zijn niet toegestaan in Europa. Het gebruik van PMSG om dieren te bevruchten, kan niet los worden gezien van de paarden die levend van hun bloed worden beroofd om dit hormoon te verkrijgen. Dit soort praktijken kunnen niet door de beugel," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Oekraïne, niet fijn om daarmee geassocieerd te raken

Gepubliceerd in het Nederlands Dagblad en op Joop.nl op 12 februari 2016 Twee maanden voor het Oekraïne-referendum lijkt het...

Lees verder

PvdD-plan voor registratie huisdieren op komst

Eén Europees systeem waarin honden, katten en andere huisdieren in Europa verplicht geregistreerd moeten worden lijkt op koms...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee