Geen cent meer naar varkens­in­du­strie


10 maart 2016

Er moet geen cent belastinggeld meer naar de varkensindustrie. Dat stelt Europarlementariër Anja Hazekamp donderdag in het Europees Parlement tijdens een debat over de huidige crisis in de varkenssector.

Door jarenlang meer varkensvlees te produceren dan er gevraagd werd, is de varkensindustrie in geldnood gekomen. Brussel pompte daarom 27,6 miljoen euro in de opslag van teveel geproduceerd varkensvlees om de varkenshouders te steunen. Dat geld bleek onvoldoende voor de varkensindustrie, waardoor nu om meer EU-geld gevraagd wordt.

Volgens de Partij voor de Dieren is dat een slecht idee: "Het gesubsidieerd invriezen van kiloknallers door vleeshandelaren is uitstel van executie. Geld blijven pompen in het kunstmatig overeind houden van een failliete bio-industrie is geen oplossing voor het probleem: overaanbod aan varkensvlees. Europa moet de waarheid onder ogen zien en geen cent meer investeren in deze failliete industrie," zegt Hazekamp.

Dierenwelzijn
Behalve geldproblemen, zijn er ook grote dierenwelzijnsproblemen in de varkensindustrie. Varkens worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en daarbij worden systematisch dierenwelzijnswetten overtreden.

"Nog steeds worden miljoenen varkens in Europa onverdoofd gecastreerd. Veel varkenshouders knippen stelselmatig staarten af en trekken dieren hun tanden uit als ze amper zeven dagen oud zijn, terwijl dat al sinds 1994 verboden is. De crisis in de varkenssector is een uitgelezen kans om de bio-industrie te hervormen en van varkensfabrieken weer boerderijen te maken. Sluit megastallen en schakel over op kleinschalige productie met menselijke maat en oog voor dierenwelzijn," aldus Anja Hazekamp.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee