PvdD: neem maat­re­gelen tegen gevaar­lijke chemi­caliën in luiers


13 juli 2022

Europarlementariër Anja Hazekamp wil dat de Europese Unie maatregelen neemt tegen gevaarlijke chemische stoffen in luiers. In schriftelijke vragen eist Hazekamp, samen met onder meer collega-Europarlementariër Maria Arena (S&D), dat de Europese Commissie een door Frankrijk voorgesteld maatregelenpakket tegen schadelijke chemicaliën in luiers steunt.

Uit onderzoek dat de Franse overheid deed in 2019 blijkt dat veel baby-luiers schadelijke stoffen bevatten, waaronder zeer kankerverwekkende stoffen, zoals PAKs en formaldehyde. Volgens schattingen worden jaarlijks 14,5 miljoen kinderen die nog in de luiers zitten blootgesteld aan deze stoffen. Frankrijk deed daarom een voorstel om vier groepen schadelijke chemicaliën in de hele EU te verbieden in luiers. Het verbod op schadelijke chemicaliën in luiers dreigt nu echter te sneuvelen, omdat het Europese Chemie Agentschap (ECHA) een negatief advies heeft gegeven over het verbod. Volgens ECHA zouden de gezondheidsrisico’s niet duidelijk zijn en de kosten voor de industrie te hoog. Tegelijkertijd durft ECHA risico's ook niet helemaal uit te sluiten en adviseert de instantie 'de hoeveelheid schadelijke stoffen in luiers zo laag mogelijk te houden'.

“Het is zeer zorgwekkend dat jonge kinderen worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen terwijl ze nog in de luiers zitten. Schandalig dat het Europese Chemie Agentschap liever de winst van luierproducenten beschermt dan de gezondheid van jonge kinderen. We willen dat de Europese Commissie het verbod op gevaarlijke chemicaliën in luiers alsnog doorzet,” zegt Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Europese Commissie: Nederland had al jaren geleden stikstofmaatregelen moeten nemen

Nederland had al jaren geleden stikstofmaatregelen moeten nemen. Als eerder was begonnen, dan waren nu niet zulke drastische ...

Lees verder

Steun voor betere bescherming olifanten, grote katachtigen en haaien en roggen

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag met ruime meerderheid voorstellen van onder meer de Partij voor d...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee