Steun voor betere bescherming olifanten, grote katach­tigen en haaien en roggen


8 september 2022

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag met ruime meerderheid voorstellen van onder meer de Partij voor de Dieren ondersteund voor betere bescherming van olifanten, tijgers leeuwen, jaguars, luipaarden, sneeuwluipaarden. De soorten moeten van de milieucommissie de hoogst mogelijke internationale beschermingsstatus krijgen, waardoor alle commerciële handel in deze dieren verboden wordt. "Het is slecht gesteld met deze diersoorten en hun aantallen zijn nog steeds dalende. Er moet eindelijk maximaal actie worden ondernomen voordat het te laat is. Daarom is het is belangrijk dat de Europese Unie zich op de aankomende internationale top over handel in dieren uit het wild daadwerkelijk inzet voor het hoogste beschermingsniveau voor deze dieren," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Tussen 14 en 25 november dit jaar vergaderen 184 landen en continenten in Panama over het bestrijden van handel in bedreigde diersoorten. De milieucommissie van het Europees Parlement maakt met de donderdag gestemde motie duidelijk wat de inzet van de Europese Unie moet zijn tijdens de onderhandelingen.

Naast het verhogen van beschermingsniveaus voor de grote katachtigen en olifanten, wil de milieucommissie ook haaien en roggen beter beschermen. De soorten zouden in annex 2 van de CITES conventie vermeld moeten worden, waardoor handel in de soorten enkel onder strenge controles mag plaatsvinden.

De milieucommissie is kritisch op de gebrekkige handhaving van het CITES verdrag. Ze wil dat landen meer politie en douanepersoneel inzetten om illegale handel in verboden dieren en planten tegen te gaan.

Medicijnen

Een oproep van de Partij voor de Dieren aan de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) om stelling te nemen tegen het gebruik van medicijnen die vervaardigd zijn uit bedreigde diersoorten werd eveneens ondersteund door de milieucommissie.

Datzelfde geldt voor een PvdD-voorstel voor het invoeren van een Europawijde positieflijst. Door het invoeren van zo’n positieflijst, zouden enkel diersoorten die op de lijst vermeld worden nog als huisdier gehouden mogen worden. Het aantal (exotische) diersoorten dat gehouden mag worden, zou met een positieflijst sterk afnemen en het zou niet meer nodig zijn om afzonderlijk voor elke diersoort een houdverbod op te leggen. Nederland kent overigens al een positieflijst, die vanaf 2024 gaat gelden.

Gerelateerd nieuws

PvdD: neem maatregelen tegen gevaarlijke chemicaliën in luiers

Europarlementariër Anja Hazekamp wil dat de Europese Unie maatregelen neemt tegen gevaarlijke chemische stoffen in luiers. In...

Lees verder

"Introduceer dierenpolitie in alle EU-landen"

Alle EU-landen moeten een speciale dierenpolitie krijgen. Daartoe heeft Europarlementariër Anja Hazekamp woensdag opgeroepen ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee