Europese Commissie: Nederland had al jaren geleden stikstofmaatregelen moeten nemen
Eurocommissaris Sinkevičius reageert op PvdD-vragen natuur- en stikstofcrisis
Nederland had al jaren geleden stikstofmaatregelen moeten nemen. Als eerder was begonnen, dan waren nu niet zulke drastische maatregelen nodig geweest. Dat zegt
Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu & Oceanen) in reactie op vragen
van Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) tijdens een plenair debat in Straatsburg over Europese biodiversiteitsambities.
“Decennialang is er gestuurd op groei en intensivering van de veehouderij door subsidies, door overheden, door banken. Nederland is nu een van de landen die de hoeveelheid stikstof die in natuurgebieden terechtkomt, drastisch moet verminderen. En dat betekent onherroepelijk ook dat het aantal dieren in de vee-industrie drastisch moet verminderen. Wat is uw boodschap aan Nederlandse ministers die nu geconfronteerd worden met een verlies aan biodiversiteit, maar ook met boze boeren?” vroeg Hazekamp de Eurocommissaris.
Volgens Sinkevičius zit het toepassen van nitraatregels er al aan te komen sinds de jaren ’60. In plaats van eerder maatregelen te nemen, zijn in het verleden juist maatregelen genomen in tegengestelde richting. Daardoor is nu een moeilijke situatie ontstaan. Om die op te lossen is een significante investering nodig. Het is erg belangrijk dat de gelden die beschikbaar worden gesteld terecht komen bij diegenen voor wie de gevolgen van de transitie het grootste zijn,” aldus Virginijus Sinkevičius.
De Eurocommissaris wijst nadrukkelijk op het belang van natuurbescherming. “Vanochtend sprak ik met Spaanse collega's de situatie in Mar Menor (een door landbouw verwoeste lagune in Murcia -red). Een dynamisch en toeristisch aantrekkelijk gebied. Dat is zo goed als onbewoonbaar geworden. Dat is wat er gebeurt als je niks doet aan stikstofemissies,” waarschuwt Sinkevičius.
De Eurocommissaris zegt wel de inspanningen van de huidige Nederlandse regering om het probleem op te lossen te waarderen. “We zijn een duidelijk plan overeengekomen met de Nederlandse regering. Veel andere EU-landen zijn Nederland voorgegaan bij het implementeren van de EU-wetgeving. Ik denk dat dit ook in Nederland zal lukken,” aldus Sinkevičius.
Gerelateerd nieuws
Milieucommissie Europees Parlement erkent risico’s kernenergie en gas-investeringen
De Partij voor de Dieren heeft samen met andere partijen in het Europees Parlement succesvol een bindend bezwaar aangetekend ...
Lees verderPvdD: neem maatregelen tegen gevaarlijke chemicaliën in luiers
Europarlementariër Anja Hazekamp wil dat de Europese Unie maatregelen neemt tegen gevaarlijke chemische stoffen in luiers. In...
Lees verderDoe mee met de Partij voor de Dieren!
Doe mee