PvdD naar Malta om jacht op trek­vogels te stoppen


25 maart 2017

Europarlementariër Anja Hazekamp is zaterdag aangekomen in Malta. Ze eist dat de Maltese regering de voorjaarsjacht op trekvogels, die vandaag is begonnen, stopzet. Malta heeft de omstreden jacht op trekvogels, die in de lente vanuit Afrika terugkeren naar hun broedplaatsen in het noorden, opengesteld van 25 maart tot 14 april.

Europarlementariërs uit dertien verschillende landen en afkomstig uit de zeven grootste EU-fracties in het Europees Parlement, steunen de oproep van de Partij voor de Dieren aan Malta. Zij doen een beroep op Malta, dat momenteel voorzitter is van de Europese Unie, om de voorjaarsjacht te sluiten en inspanningen tegen illegale jacht te vergroten. Maandag overhandigt Hazekamp namens haar collega’s een brief aan de Maltese staatssecretaris Galdes (Landbouw, Visserij en Dierenrechten).

"Deze oproep vertegenwoordigt een breed politiek spectrum. De jacht op trekvogels die terugkeren naar hun broedplaatsen is wreed en vormt daarnaast een gevaar voor vogelpopulaties als geheel. Volgens internationale natuurbeschermingsregels is de voorjaarsjacht op trekvogels daarom verboden. Toch schieten jagers op Malta elk voorjaar opnieuw grote hoeveelheden trekvogels uit de lucht. We roepen de Maltese autoriteiten op om internationale afspraken serieus te nemen en de voorjaarsjacht voor eens en altijd te sluiten," zegt Hazekamp.

Officieel is de jacht in Malta zaterdag geopend op één vogelsoort: de kwartel. Volgens media en natuurbeschermingsorganisaties worden in werkelijkheid echter meer vogelsoorten bejaagd. Ook zouden er regelmatig lokvogels en andere illegale vangmiddelen zoals netten worden ingezet. Hazekamp gaat daarom ook zelf het veld in om in beeld te brengen hoe Malta met internationale natuurregels omgaat. Voor de Europarlementariër staat één ding vast: "Er is geen enkel geldig excuus voor de voorjaarsjacht op trekvogels. Als voorzitter van de Europese Unie zou Malta het goede voorbeeld moeten geven op het gebied van natuur- en dierenbescherming. Daar hoort bij dat het eiland trekvogels een veilige rustplaats biedt tijdens hun tocht naar het noorden."

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

EP: Konijnen niet langer in batterijkooien

Konijnen mogen niet langer meer gehouden worden in kale draadgazen kooien. Ook moet er specifieke wetgeving komen om vleeskon...

Lees verder

PvdD: illegale activiteiten bij voorjaarsjacht Malta

De Partij voor de Dieren heeft afgelopen weekend in Malta verschillende illegale activiteiten aangetroffen bij de omstreden v...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee