PvdD hekelt afwe­zigheid Euro­com­mis­sa­rissen bij hoor­zitting burger­ini­ti­atief voor Bontvrij Europa


“Bont­verbod is noodzaak voor mens en dier”

12 oktober 2023

Meer dan 1,5 miljoen mensen ondertekenden het burgerinitiatief voor een Europees verbod op de productie en import van bont. Toch nam donderdag geen enkele Eurocommissaris de moeite om aanwezig te zijn bij de hoorzitting waarop de initiatiefnemers van ‘Europa Bontvrij’ hun eis in het Europees Parlement mochten toelichten. “Het burgerinitiatief is de enige vorm van directe democratie die de EU kent, maar de Europese Commissie lijkt zowel het instrument als het welzijn van dieren niet serieus te nemen,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Hazekamp, die zelf wel op de hoorzitting aanwezig is, benadrukt het belang van een bontverbod, zoals geëist door de initiatiefnemers.

“De bontindustrie gaat letterlijk over lijken. Ze sluit nertsen, vossen en wasbeerhonden op in kleine kooien, met duizenden bij elkaar. De dieren kunnen niet rennen, verminken zichzelf, eten vaak niet en aborteren soms zelfs hun eigen jongen uit stress. Om uiteindelijk op gruwelijke wijze, bijvoorbeeld door middel van elektrocutie, te worden gedood en van hun vacht te worden gestript. Alleen dat zou al genoeg moeten zijn om alle bontfokkerijen in Europa te sluiten en alle import te verbieden,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Maar de bont-industrie vormt ook nog eens een bewezen groot risico voor de volksgezondheid, en de risico’s worden enorm onderschat. Dieren als nertsen zijn enorm bevattelijk voor virussen, zoals het COVID-19 virus. En het is gebleken dat in de bontindustrie razendsnel mutaties kunnen ontstaan die ook een gevaar vormen voor de mens. Een bontvrij Europa is een noodzaak voor mens en dier,” aldus Hazekamp.

De PvdD-ster benadrukt dat zowel een Europawijd productieverbod als een importverbod noodzakelijk zijn.
"Virussen kennen geen grenzen. En het is ook niet de bedoeling om dierenleed te blijven importeren uit landen waar nog geen verbod geldt en op die manier de bontindustrie elders in stand te houden. Naast een Europees productieverbod, is daarom ook absoluut een importverbod nodig voor alle bontproducten."

Op donderdag 19 oktober zal de Partij voor de Dieren het burgerinitiatief alsnog onder de aandacht brengen bij de Europese Commissie tijdens een plenair debat in Straatsburg.

Gerelateerd nieuws

Europese Commissie schuift op dierendag groot deel aangekondigde dierenwelzijnswetgeving op de lange baan

De Europese Commissie maakt aanstalten om grote delen van de Green Deal te schrappen, dan wel op de lange baan te schuiven. V...

Lees verder

EU-onderzoek: grote meerderheid burgers wil beter dierenwelzijn

Een grote meerderheid (84%) van de burgers in Europa maakt zich zorgen over dierenleed in de vee-industrie en vindt dat diere...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee