PvdD dient reeks voor­stellen in om immens dierenleed in de kleding­in­du­strie te stoppen


19 januari 2023

De Partij voor de Dieren heeft een reeks voorstellen ingediend om dierenleed te verbannen uit de kleding- en textielindustrie. Onder meer voorstellen voor verkoopverboden op bont, dons van levend geplukte vogels, kangoeroeleer, angorawol en wol van mishandelde merino-schapen werden ingediend door Europarlementariër Anja Hazekamp. Daarnaast wil de Partij voor de Dieren een algemene wettelijke bepaling introduceren om te verzekeren dat het welzijn van dieren in de kledingindustrie ten volle wordt beschermd. Kleding uit derde landen moet geweerd worden als het productieproces dierenleed veroorzaakt, aldus de Partij voor de Dieren.

De Partij voor de Dieren doet de voorstellen als aanvulling op bestaande Europese plannen om de kledingsector te verduurzamen. “In Europa kopen we gemiddeld zo’n 26 kilo textiel per persoon per jaar en gooien we jaarlijks gemiddeld zo’n 11 kilo textiel weg. Slechts 1 procent van die weggegooide kleding wordt gerecycled. Dit zogenaamde fast-fashion consumptiepatroon, in combinatie met de lage mate van recycling, zorgen ervoor dat de kledingindustrie immens veel grondstoffen en water verbruikt en daarnaast enorm veel broeikasgassen uitstoot. Het is belangrijk de kledingindustrie grondig te verduurzamen,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

“Maar helaas zijn de dieren weer eens volledig vergeten in de verduurzamingsplannen die de Europese Commissie afgelopen jaar presenteerde. Elk jaar sterven er wereldwijd miljoenen dieren zodat hun huid, haren en veren gedragen kunnen worden door mensen en vaak zonder dat daar regels aan gesteld worden. Eenden en ganzen die levend leeggeplukt worden voor hun dons, merino-schapen waarbij onverdoofd de huid van hun achterwerk wordt gesneden tijdens het zogenaamde ‘mulesing’, angorakonijnen die schreeuwen van de pijn wanneer hun haren uit hun huid worden gerukt voor angorawol, het doden van pasgeboren en geaborteerde karakul lammetjes voor hun bont, kangoeroebaby’s die hulpeloos achterblijven wanneer hun moeder wordt bejaagd en afgeslacht, om de Europese sportschoenen te voorzien van leer: het vindt allemaal op zeer grote schaal plaats en vaak buiten onze grenzen. Het wordt tijd dat Europa alle gruwelijke productiemethoden uitbant en daarnaast de import stopt van producten waarvoor dieren hebben geleden,” aldus Anja Hazekamp.

De stemmingen over de PvdD-voorstellen volgen naar verwachting komend voorjaar.

Gerelateerd nieuws

Miljoen handtekeningen voor burgerinitiatief bontvrij Europa

Meer dan 1 miljoen burgers hebben het Europese burgerinitiatief ‘Europa bontvrij’ ondertekend, dat in mei dit jaar van start ...

Lees verder

Milieucommissie steunt PvdD-aanbevelingen voor voedselzekerheid op de lange termijn

Voedselzekerheid kan nu en in de toekomst alleen gewaarborgd worden met krachtig milieu- en klimaatbeleid en een transitie na...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee