Mili­eu­com­missie steunt PvdD-aanbe­ve­lingen voor voed­sel­ze­kerheid op de lange termijn


1 maart 2023

Voedselzekerheid kan nu en in de toekomst alleen gewaarborgd worden met krachtig milieu- en klimaatbeleid en een transitie naar meer plantaardig en lokaal geproduceerd voedsel. Dat stelt de milieucommissie van het Europees Parlement in een vandaag aangenomen rapport, onder leiding van Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.

“Voedselzekerheid staat al geruime tijd onder druk, maar de oorlog in Oekraïne en de Europese afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en grondstoffen voor kunstmest heeft het bovenaan de agenda gezet. Er is al miljoenen staatssteun gegeven aan kunstmestproducenten in Europa, terwijl de productie van kunstmest ons water vervuilt, een grote aanslag is op een leefbaar klimaat en de voedselzekerheid verder onder druk zet. Dit moet en kan anders. Door dringend de grootste bedreigingen van voedselzekerheid aan te pakken: klimaatverandering en biodiversiteitsverlies,” aldus Hazekamp.

De milieucommissie heeft zich ook verzet tegen de oproep van de intensieve landbouw en veehouderij om geplande en broodnodige duurzaamheidsmaatregelen, zoals aangekondigd in de van boer-tot-bord strategie, uit te stellen of zelfs van tafel te vegen. Het rapport bevestigt juist het belang van een krachtig klimaat- en milieubeleid en verwelkomt geplande Europese wetsvoorstellen, zoals die over het verminderen van het gebruik van landbouwgif en het reduceren van voedselverspilling. Daarnaast was er steun voor het voorstel van de Partij voor de Dieren om de Europese afhankelijkheid van importproducten, zoals veevoer, te verminderen en het percentage landbouwgrond dat gebruikt wordt voor de productie van veevoer in evenwicht te brengen met directe productie van voedsel voor mensen.

“We beschikken over meer dan genoeg plantaardige eiwitten om in de wereldwijde behoefte aan voedsel te voorzien. Meer plantaardige voeding brengt niet alleen een positief effect op de voedselzekerheid teweeg, maar komt ook ten goede aan het welzijn van mens en dier. Er is echt een urgente omschakeling nodig naar een werkelijk duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem”, benadrukt Hazekamp.

Hazekamps’ rapport vraagt ook om passende maatregelen om ervoor te zorgen dat voedsel voor iedereen betaalbaar en bereikbaar blijft. Het verlagen van de btw op groente en fruit is daarbij een belangrijk element.

Gerelateerd nieuws

PvdD dient reeks voorstellen in om immens dierenleed in de kledingindustrie te stoppen

De Partij voor de Dieren heeft een reeks voorstellen ingediend om dierenleed te verbannen uit de kleding- en textielindustrie...

Lees verder

Anja Hazekamp lid van nieuwe volksgezondheidscommissie Europees Parlement

Europarlementariër Anja Hazekamp is benoemd tot vervangend lid van de nieuw opgezette subcommissie voor Volksgezondheid (SANT...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee