Miljoen hand­te­ke­ningen voor burger­ini­ti­atief bontvrij Europa


7 december 2022

Meer dan 1 miljoen burgers hebben het Europese burgerinitiatief ‘Europa bontvrij’ ondertekend, dat in mei dit jaar van start ging. Het burgerinitiatief ‘Europa bontvrij’, dat werd opgestart door onder andere Bont voor Dieren, Viervoeters, World Animal Protection en Dier & Recht bereikte dinsdagmiddag de drempel van 1 miljoen handtekeningen. Het initiatief pleit voor een Europawijd verbod op de productie en import van bont. Nu het burgerinitiatief de 1-miljoengrens heeft bereikt, heeft het op papier genoeg handtekeningen behaald om officieel behandeld te worden door de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Europarlementariër Anja Hazekamp, die zich in het Europees Parlement inzet voor een bontvrij Europa, is blij dat de organisatoren binnen een relatief korte periode het immense aantal van 1 miljoen handtekeningen hebben opgehaald. “De bontindustrie houdt dieren massaal in kleine kooien en doodt ze op gruwelijke wijze, enkel voor hun vacht. Dat is niet alleen wreed, maar ook risicovol voor de volksgezondheid,” waarschuwt Hazekamp, verwijzend naar de rol die bontfokkerijen speelden in de verspreiding van het Covid-19 virus.

Ondanks dat de drempel van 1 miljoen handtekeningen bereikt is, roept Hazekamp iedereen die dat nog niet gedaan heeft op om het burgerinitiatief te ondertekenen. “Het is belangrijk dat mensen het burgerinitiatief blijven ondertekenen, want in de praktijk wordt tijdens het controleren van de handtekeningen een klein deel van de steunbetuigingen ongeldig verklaard,” aldus Hazekamp.

Als na controle van de steunbetuigingen blijkt dat ten minste 1 miljoen geldige handtekeningen zijn verzameld uit minstens 7 verschillende EU-landen, wordt het burgerinitiatief een officieel burgervoorstel waarop de Europese Commissie binnen 6 maanden moet reageren. Ook wordt bij voldoende handtekeningen een hoorzitting gehouden in het Europees Parlement, alwaar de initiatiefnemers hun eisen kunnen toelichten.

“Een geslaagd burgerinitiatief vergroot de kans dat we voor elkaar krijgen dat er geen dieren meer hoeven te lijden in de bontindustrie. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Europa bontvrij wordt,” aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Heksenjacht op de wolf

“Een nieuwe heksenjacht op wolven,” noemt Europarlementariër Anja Hazekamp de oproep van het Europees Parlement om voorbereid...

Lees verder

PvdD dient reeks voorstellen in om immens dierenleed in de kledingindustrie te stoppen

De Partij voor de Dieren heeft een reeks voorstellen ingediend om dierenleed te verbannen uit de kleding- en textielindustrie...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee