Protest tegen geheime onder­han­de­lingen TTIP


15 oktober 2014

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft vandaag geprotesteerd tegen de geheime onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa (TTIP). Samen met Europarlementariërs van diverse politieke groepen werd demonstratief actie gevoerd voor de zogenaamde 'reading room'. In dit achterkamertje in het Europees Parlement zijn kleine delen van de tekst van het vrijhandelsverdrag in te zien, maar slechts voor een select groepje Europarlementariërs. Daarbij geldt een strikte geheimhoudingsplicht. Hazekamp en de andere actievoerders willen dat de tekst van het vrijhandelsverdrag openbaar wordt voor alle burgers.

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over de negatieve gevolgen van het TTIP-verdrag voor het milieu, het welzijn van dieren, de volksgezondheid en de keuzevrijheid en privacy van consumenten. Door het vrijhandelsverdrag moet Europa producten uit de VS aanvaarden die hier niet zijn toegelaten.

"In feite gaan Amerikaanse bedrijven de dienst uitmaken in Europa. Dat blijkt uit de weinige informatie die beschikbaar is over het handelsverdrag," zegt Hazekamp. "Hoe erg het precies wordt, is voor burgers en hun vertegenwoordigers niet te controleren, omdat vrijwel alle stukken in een gesloten achterkamertje liggen. We pleiten voor het stoppen van de onderhandelingen, maar als ze al doorgaan dan op zijn minst met honderd procent transparantie," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Verboden legbatterij-eieren op Europese markt

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft schriftelijke vragen gesteld over de toelating van Oekraïense legbatterij-ei...

Lees verder

EU-vragen over bestrijdingsmiddel uit Vietnamoorlog

"Brussel moet uitsluiten dat het bestrijdingsmiddel Enlist Duo, dat componenten bevat van het chemische wapen 'Agent...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee