EU-vragen over bestrij­dings­middel uit Viet­nam­oorlog


16 oktober 2014

"Brussel moet uitsluiten dat het bestrijdingsmiddel Enlist Duo, dat componenten bevat van het chemische wapen 'Agent Orange', voor gebruik in de EU wordt toegelaten. Ook Amerikaanse producten die sporen van dit gif kunnen bevatten, moeten niet in de EU verkocht worden." Dat stelt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) in schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.

Vandaag werd bekend dat het gebruik van Enlist Duo is toegelaten in de Verenigde Staten. Dit landbouwgif bevat naast glyfosaat, bestanddelen van het zogenaamde 'Agent Orange', dat tijdens de Vietnamoorlog werd ingezet als ontbladeringsmiddel. Agent Orange verwoestte destijds grote delen van de Vietnamese jungle en mensen werden ernstig ziek door het gif. Duizenden kinderen werden met open ruggetjes geboren. "De EU moet voorkomen dat deze gifcocktail in ons milieu en in onze voeding terecht komt. Het middel is gevaarlijk voor mensen en een bedreiging voor milieu en biodiversiteit. Bijen, vlinders en grondwater komen in gevaar door gebruik van dit gif," zegt Hazekamp.

"Het is onverantwoord dat niet is onderzocht welke negatieve bijeffecten ontstaan door het combineren van twee middelen die los van elkaar al zeer giftig zijn. Experts in de VS hebben hier grote zorgen over uitgesproken. Terwijl de Europese Commissie vooral bezig is de handel met Amerika te vergroten, moeten we ons eigenlijk afvragen wat belangrijker is: gezonde voeding en een schone omgeving of geld?"

Gerelateerd nieuws

Protest tegen geheime onderhandelingen TTIP

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft vandaag geprotesteerd tegen de geheime onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tu...

Lees verder

Drijfnetten de zee uit!

Europarlementariër Anja Hazekamp strijdt deze week in Straatsburg voor een totaalverbod op drijfnetten. Talloze zwaardvi...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee