Partij voor de Dieren gaat niet mee in roep om budget­ver­hoging voor schoolmelk


"Belang vee-industrie staat voorop bij school­pro­gramma's"

9 mei 2023

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag tegen een initiatiefrapport van de landbouwcommissie van het Europees Parlement gestemd dat oproept tot verhoging van het budget voor Europese schoolprogramma’s. “Het is ironisch om te stellen dat we met schoolmelksubsidies iets goeds doen voor kinderen, terwijl de zuivelindustrie juist bijdraagt aan het onleefbaar maken van onze planeet voor toekomstige generaties,” vindt Europarlementariër Anja Hazekamp.

“De miljoenenbudgetten voor schoolmelk zijn in feite gewoon productieverhogende subsidies voor de zuivelindustrie. Een industrie die enorm schadelijk is voor het milieu, het klimaat en voor koeien die letterlijk worden uitgemolken. Het goede voorbeeld geven aan de volgende generaties begint op school en het promoten van de zuivelindsutrie is daar wat de Partij voor de Dieren betreft geen onderdeel van.”

"De Partij voor de Dieren heeft zich ingezet om van het Europese schoolprogramma een duurzaam, plantaardig, gezond, sociaal en inclusief programma te maken. Maar de industriële vee-lobby heeft een dikke stempel gedrukt op het rapport over schoolprogramma’s door fel te lobbyen tegen het beschikbaar stellen van plantaardige alternatieven voor melk op scholen. Plantaardige alternatieven moesten van de vee-lobby kostte wat kost uit het schoolprogramma blijven en kinderen die om medische, ethische of andere redenen geen melk kunnen of willen drinken, worden daarmee uitgesloten. Dat laat de ware intentie zien van deze schoolprogramma’s: niet het belang van het kind, maar dat van de vee-industrie staat voorop.

De Europese Commissie werkt momenteel aan een herziening van het Europees schoolprogramma. De herziening is onderdeel van de van boer-tot-bord strategie, die de voedselproductie gezonder en duurzamer moet maken.

Gerelateerd nieuws

PvdD stemt voor Europese anti-ontbossingswet

Europarlementariër Anja Hazekamp stemt woensdag voor de Europese anti-ontbossingswet. "Bossen zijn essentieel voor al het lev...

Lees verder

Europees Parlement: neem maatregelen tegen dierenleed in de kledingindustrie

Het Europees Parlement heeft het dagelijkse EU-bestuur donderdag opgeroepen om maatregelen te nemen tegen dierenleed in de kl...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee