Europees Parlement: neem maat­re­gelen tegen dierenleed in de kleding­in­du­strie


1 juni 2023

Het Europees Parlement heeft het dagelijkse EU-bestuur donderdag opgeroepen om maatregelen te nemen tegen dierenleed in de kledingindustrie. In een resolutie spreekt het Europees Parlement uit dat er in Europese plannen ter verduurzaming van de kledingindustrie te weinig aandacht is voor het welzijn van dieren en voor het uitbannen van dierenleed. De Europese Commissie moet dieronvriendelijke praktijken uitbannen en ook maatregelen nemen tegen geïmporteerde kleding waarvoor dieren hebben geleden, aldus het Europees Parlement.

De oproep om dieren in de kledingindustrie beter te beschermen kwam er op initiatief van Europarlementariër Anja Hazekamp. Hazekamp diende in januari een reeks voorstellen in om dieronvriendelijke producten als bont, dons van levend geplukte vogels, kangoeroeleer, angorawol en wol van mishandelde merino-schapen niet langer in de winkelschappen toe te staan. “Een meerderheid van het Europees Parlement heeft vandaag uitgesproken dat maatregelen nodig zijn om ernstig dierenleed te verbannen uit de kledingindustrie. Het is nu aan de Europese Commissie om dieronvriendelijk geproduceerde kleding zo snel mogelijk van de markt te halen,” aldus Hazekamp.

Naast de roep om beter dierenwelzijn, wil het Europees Parlement de kledingindustrie ook milieuvriendelijker en circulair maken. Jaarlijks wordt wereldwijd 92 miljoen ton aan kleding weggegooid. In Europa gooien we per persoon gemiddeld zo’n 11 kilo aan kleding per jaar weg, waarvan een groot deel ‘fast fashion’. Het parlement wil daarom regels die ervoor zorgen dat kleding die in de EU in de handel wordt gebracht lang meegaat, herbruikbaar, repareerbaar en recyclebaar is.

Ook vraagt het Europees Parlement aandacht voor de slechte werkomstandigheden in de kledingindustrie, met name in derde landen. Het parlement hekelt praktijken als het uitbetalen van hongerlonen, loondiefstal, onrechtmatige beperking van het recht om zich aan te sluiten bij een vakbond naar keuze, kinderarbeid en dwangarbeid. Een meerderheid wil dat de EU druk zet op landen met problematische werkomstandigheden, om verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) te ratificeren en na te leven. Dat zou een gunstig effect hebben de arbeidsomstandigheden. De Partij voor de Dieren blijft pleiten voor een importverbod op kleding die voortkomt uit onacceptabele arbeids- en dierenwelzijnsomstandigheden.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren gaat niet mee in roep om budgetverhoging voor schoolmelk

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag tegen een initiatiefrapport van de landbouwcommissie van het Europees Parlement gestem...

Lees verder

Opinie: Wegstemmen broodnodige Natuurherstelwet is onlogisch en onverantwoord

Gepubliceerd op Joop.nl op 14 juni 2023 Het is ernstig gesteld met de natuur in Europa. Ruim 80% van de gebieden waarin dier...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee