Europees Parlement wil verbod neoni­co­ti­noïden


1 maart 2018

Nieuwe nicotine-achtige insecticiden (neonicotinoïden) die schadelijk zijn voor bijen mogen niet langer gebruikt worden. Een meerderheid van het Europees Parlement steunde donderdag een oproep voor een verbod op deze neonicotinoïden. Ook een voorstel van onder meer de Partij voor de Dieren, om beschermde gebieden voor honingbijen in te stellen, kreeg steun.

De Partij voor de Dieren pleit al lange tijd voor een verbod op neonicotinoïden. In 2013 werden er regels ingevoerd om het gebruik in Europa te beperken, maar tot een verbod kwam het nog niet.

"Neonicotinoïden worden opgenomen door planten, waardoor ze in pollen en nectar terecht komen. Ze vormen op die manier een groot gevaar voor bijen en hommels. Het is belangrijk om de oorzaken van de toenemende bijensterfte in Europa te bestrijden," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

"De Europese Voedselautoriteit (EFSA) bevestigde woensdag in een nieuw rapport dat neonicotinoïden een gevaar vormen voor zowel honingbijen als voor wilde bijen. Er is dus geen enkel excuus om deze stoffen nog langer te gebruiken," aldus Hazekamp.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee