Noorwegen verhoogt opnieuw quota walvis­jacht


15 maart 2018

De Partij voor de Dieren heeft de Europese Commissie opgeroepen om de doorvoer van walvisvlees via EU-havens nog dit jaar te verbieden. Het Europees Parlement drong vorig jaar al aan op een doorvoerverbod, maar het dagelijkse EU-bestuur heeft nog geen actie ondernomen.

Volgens Europarlementariër Anja Hazekamp moet het verbod er zo snel mogelijk komen. Noorwegen kondigde onlangs namelijk aan in 2018 nóg meer walvissen te gaan bejagen. De Noren verhoogden het jachtquotum met 28 procent, waardoor er aankomend jachtseizoen 1278 walvissen gedood mogen worden.

Veel van de Noorse walvisproducten worden via EU-havens verscheept naar Japan, omdat er in eigen land nauwelijks vraag naar is. "De EU moet een stokje steken voor de handel in dode walvissen door havens te sluiten voor walvisproducten. Het is bizar dat Noorwegen illegaal walvissen bejaagt om de Japanse markt te bedienen," zegt Hazekamp.

Noorwegen is naast Japan en IJsland een van de weinige landen die nog op walvissen jaagt, ondanks het internationale verbod op walvisjacht dat al meer dan dertig jaar geldt. Europa kan geen dwingend verbod aan Noorwegen opleggen, omdat het land geen lid is van de Europese Unie.

Wel deed het Europees Parlement op initiatief van de Partij voor de Dieren vorig jaar een dringende oproep aan Noorwegen om de walvisjacht te staken. "Ondanks het wereldwijde verbod en een dringende oproep van de EU heeft Noorwegen besloten de jachtquota voor walvissen dit jaar nog verder te verhogen. Het is belangrijk dat Europa nu opkomt voor de dieren en de havens sluit voor het vlees van deze walvissenafslachting," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

PvdD: stop de import van kangoeroevlees

Nederland en andere Europese landen moeten stoppen met de import van kangoeroevlees. Daarvoor pleit de Partij voor de Dieren ...

Lees verder

Oproep aan Europa: Stop de voorjaarsjacht!

Europarlementariërs van diverse politieke fracties hebben op initiatief van de Partij voor de Dieren de Europese Commissie op...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee