"Ongekend dat Von der Leyen uit persoonlijk wrok de beschermde status van de wolf de nek wil omdraaien”


4 september 2023

“Het is ongekend dat Von Der Leyen uit persoonlijk wrok tegen de wolf haar positie als voorzitter van de Europese Commissie gebruikt om de beschermde status van deze dieren de nek om te draaien. De wolf heeft nog steeds in zes van de negen Europese regio’s een ‘kwetsbare’ of ‘bijna bedreigde’ status op de Rode Lijst van het IUCN. En ondanks bangmakerij door de jachtlobby, stemde recentelijk een overweldigende meerderheid van de landen die zijn aangesloten bij de Bern Conventie er vóór om wolven strikt te blijven beschermen.” Dat zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) in reactie op de aankondiging van Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen, dat zij de beschermde status van de wolf mogelijk wil herzien.

Hazekamp noemt het opvallend dat juist Von der Leyen opeens zwakkere bescherming van de wolf bepleit, terwijl de verantwoordelijk Eurocommissaris Sinkevicius (Milieu) en zijn voorgangers zich tot nu toe altijd voor de bescherming van wolven hebben uitgesproken.

“Door die strikt beschermde status die de wolf heeft in Europa krijgen wolvenpopulaties de kans om zich te herstellen en mogen zogenaamde ‘probleemwolven’ enkel onder voorwaarden worden afgeschoten. Door de wolf te beroven van zijn beschermde status, zal hij weer massaal bejaagd worden en bestaat de kans dat de wolf - net als in de 19e eeuw - opnieuw wordt uitgeroeid in Europa,” waarschuwt Hazekamp.

“De wolf heeft gunstige effecten op de natuur, onder meer op het landschap, vogels, bevers, vissen en vlinders. Hij vormt een cruciale schakel voor het in standhouden van gezonde ecosystemen. De Partij voor de Dieren staat pal voor natuurbescherming in Europa en pal voor de bescherming van de wolf,” zegt Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

"Inzetten Orka Morgan als circusattractie in strijd met EU-regels"

De Partij voor de Dieren heeft opnieuw vragen gesteld aan de Europese Commissie over de uit het wild afkomstige orka Morgan....

Lees verder

Hazekamp gaat voor nieuwe termijn in Europees Parlement: "Herziening EU-regels is unieke kans om het verschil te maken voor dieren, natuur en milieu"

Europarlementariër Anja Hazekamp stelt zich kandidaat als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren voor de Europese verkiezi...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee