Oliebaron Cañete Euro­com­mis­saris voor klimaat en energie


8 oktober 2014

"Een klap voor het klimaat en voor het nog resterende vertrouwen in de Europese politiek." Zo omschrijft Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) de benoeming van 'oliebaron' Cañete als nieuw Eurocommissaris voor klimaat en energie. Een meerderheid van de Europarlementariërs met de portefeuille klimaat en energie gaf Cañete vandaag groen licht om plaats te nemen in de Europese Commissie, ondanks diens nauwe banden met de olie-industrie.

Cañete had tot voor kort aandelen in twee Spaanse oliebedrijven, maar verkocht die in september. Toch wordt de beoogde Eurocommissaris via brievenbusfirma Havorad B.V. en via zijn zwager nog steeds in verband gebracht met olie-gerelateerde bedrijven. "Iemand die zijn betrokkenheid bij de olie-industrie verdoezelt door schimmige constructies is ongeschikt als Eurocommissaris, laat staan voor klimaat en energie," aldus Hazekamp.

De benoeming van Cañete is een politieke deal tussen de Eurofracties van het CDA en de PvdA, die hebben afgesproken elkaars omstreden kandidaten te steunen. De fracties hebben samen een meerderheid in het Europees Parlement. De sociaal-democraten steunen de omstreden christendemocratische Cañete. In ruil voor die steun krijgt de eveneens omstreden sociaal-democratische kandidaat-Eurocommissaris Moscovici steun van de christendemocraten. Hazekamp noemt het "schandalig dat er door politieke dealtjes onbetrouwbare kandidaten in de Europese Commissie terecht komen." De PvdD-Europarlementariër roept haar collega's op om op 23 oktober tegen de benoeming van de nieuwe Europese Commissie te stemmen.

Gerelateerd nieuws

Vogelrichtlijn: aangeschoten wild

Het Europees beleid voor natuurbescherming dreigt in handen te vallen van een eiland dat al jaren de Europese Vogelrichtlijn ...

Lees verder

Vrijhandelsverdragen ten koste van dieren

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft vandaag in Amsterdam op de wereldwijde actiedag tegen TTIP opgeroepen om een einde te ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee