Vogel­richtlijn: aange­schoten wild


29 september 2014

Het Europees beleid voor natuurbescherming dreigt in handen te vallen van een eiland dat al jaren de Europese Vogelrichtlijn schendt. Dat zegt Europarlementariër Anja Hazekamp vandaag in reactie op de hoorzitting met kandidaat-Eurocommissaris Karmenu Vella voor Milieu, Zeevaart en Visserij.

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over de benoeming van de Maltees Karmenu Vella als Eurocommissaris. Honderdduizenden trekvogels wacht tijdens hun trektocht de dood op het eiland Malta. Door deze massale en illegale jacht op Europese trekvogels toe te staan schendt Malta Europese wetten. "Het is onaanvaardbaar dat een Europese lidstaat de Europese Vogelrichtlijn willens en weten schendt en als beloning de belangrijkste post voor natuurbescherming in Europa krijgt toegeschoven. En als klap op de vuurpijl mag hij ook nog de Vogel- en Habitatrichtlijn gaan evalueren", zegt Anja Hazekamp.

De positie van Vella werd tijdens de hoorzitting vandaag meerdere malen aan de orde gesteld. De kandidaat-Eurocommissaris heeft als reactie hierop laten blijken dat hij illegale vormen van jacht veroordeelt en verwacht dat alle lidstaten de richtlijnen goed toepassen. Hij verzuimde echter om aan te geven welke stappen hij als Eurocommissaris tegen Malta gaat nemen. "De Maltese regering waar Karmenu Vella tot voor kort deel van uitmaakte is nog nooit opgetreden tegen deze massale jacht op trekvogels en werd hier zelfs al voor veroordeeld door het Europese Hof van Justitie. Onze zorgen over de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn zijn na de hoorzitting vandaag alleen maar toegenomen," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Cañete: seksistische oliebaron met verstrengelde belangen

Gepubliceerd op Joop.nl op 19 september 2014 Terwijl Nederland enthousiast reageert op onze nieuwe ‘supercommissaris&r...

Lees verder

Oliebaron Cañete Eurocommissaris voor klimaat en energie

"Een klap voor het klimaat en voor het nog resterende vertrouwen in de Europese politiek." Zo omschrijft Europarlem...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee