Nederland wil illegale walvis­jacht Japan aankaarten


10 februari 2017

Nederland wil de illegale Japanse jacht op walvissen aankaarten bij de besprekingen over een handelsverdrag tussen Europa en Japan. Dat heeft Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag toegezegd naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren. De Europese Commissie, die namens de EU met Japan onderhandelt over het verdrag, weigerde tot nu toe een stop op de walvisjacht te eisen tijdens de onderhandelingen.

Japans schip met een dode walvis op het dek (Foto: Sea Shepherd / Glenn Lockitch)

De toezegging van Minister Koenders kwam donderdagavond naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en Europarlementariër Anja Hazekamp, tijdens het jaarlijkse debat over de staat van de Europese Unie.

Sinds 1986 geldt een internationaal verbod op commerciële walvisjacht, om de dieren te behoeden voor uitsterving. Japan respecteert dit verbod echter niet en jaagt tot op heden op walvissen, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek. De Europese Commissie gaf eerder aan geen specifiek hoofdstuk over de walvisjacht in het handelsverdrag te willen bepleiten. De Partij voor de Dieren is daarom tevreden met de toezegging van Minister Koenders.

"Nederland wijst de walvisvangst af, dat is een goed begin. Vervolgens gaat het erom ook daadwerkelijk druk te zetten waar je kunt. Mooi dat minister Koenders dat nu ook gaat doen," vindt Ouwehand.

Volgens Europarlementariër Anja Hazekamp is het belangrijk om Japan duidelijk te maken dat de illegale jacht op walvissen consequenties heeft voor de handelsbetrekkingen met Europa. Op initiatief van de Partij voor de Dieren sprak een meerderheid van het Europees Parlement zich vorig jaar ook al uit tegen de walvisjacht in Japan.

"Japan dient walvissen met rust te laten en het internationale verbod op walvisjacht te respecteren. We gaan - met de Nederlandse toezegging op zak - opnieuw eisen dat de Europese Commissie de walvisjacht als absolute voorwaarde stelt bij de volgende onderhandelingsronde over het vrijhandelsverdrag met Japan," aldus Hazekamp.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee