Natuur­her­stelwet goed­ge­keurd door mili­eu­com­missie Europees Parlement


Natuur­her­stelwet neemt voor­laatste horde

29 november 2023

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft woensdag met een ruime meerderheid (53 voor - 28 tegen) gestemd voor de invoering van de Europese Natuurherstelwet. De milieucommissie stemde over de definitieve versie van de Natuurherstelwet, die tot stand kwam na onderhandelingen tussen onderhandelaars van het Europees Parlement en de 27 EU-landen. De stemming in de milieucommissie was de voorlaatste stap in het wetgevende proces: alleen het voltallige Europees Parlement moet nu nog stemmen. Als ook dat goed gaat, is de Natuurherstelwet een feit.

“De Natuurherstelwet komt geen seconde te vroeg. Ruim 80 procent van de natuur in Europa is in slechte staat. We moeten meer doen om de natuur te beschermen en te herstellen om een leefbare toekomst veilig te stellen. Het is cruciaal dat deze wet wordt aangenomen,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp, die de Natuurherstelwet woensdag aan een meerderheid hielp tijdens de stemming in de milieucommissie.

De Natuurherstelwet komt ten goede aan onmisbare ecosystemen die op dit moment in slechte staat verkeren. Daaronder bossen, stadsnatuur, oceanen, duingebieden en veen- en moerasgebieden. EU-landen moeten geleidelijk aan maatregelen nemen om natuur die in slechte staat verkeert te laten herstellen. Ook zou de Natuurherstelwet het nettoverlies van natuur in steden vanaf 2030 moeten stoppen. De definitieve wettekst een aantal uitzonderingen die alsnog nadelig voor de natuur kunnen uitpakken. “In een politieke context waarin steeds meer partijen blind kiezen voor economisch korte termijn gewin ten koste van dier, natuur en milieu, is de Natuurherstelwet zoals die er nu ligt het hoogst haalbare. Maar we zullen blijven knokken voor herstel en bescherming van de natuur, die we zo hard nodig hebben,” aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

PvdD verwerpt wetsvoorstel om gentechvoedsel te dereguleren

De Partij voor de Dieren vindt het totaal onverantwoord om bepaalde technieken voor de teelt van genetisch gemanipuleerd voed...

Lees verder

Gedeelte van beloofde EU-dierenwelzijnsverbeteringen gepubliceerd

De Europese Commissie publiceert donderdag een gedeelte van de beloofde wetsvoorstellen ter verbetering van dierenwelzijn. D...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee